Fönsterrenovering - steg för steg

Fönsterrenovering - steg för steg

Gör det själv

1. Skapa en ordentlig arbetsplats

Arbeta gärna utomhus. Skapa en bra arbetsplats med lagom arbetshöjd med hjälp av ett par bockar. Ha gärna ett avställningsbord intill där du förvarar verktygen, annars är det lätt att du lägger dem på glaset och kanske spräcker rutorna av misstag.

  • två stadiga bockar
  • extra avställningsbord
  • bra ljus och yta

2. Skrapa bort löst sittande färg

All lös linoljefärg bör först skrapats och borstats bort från träytorna. Den färg som sitter fast behöver däremot inte tas bort.

Använd gärna en värmelampa, Speedheater för lättare bortskrapning av flera lager eller plastfärg.

3. Borttagning av gammalt kitt

Pilla bort allt gammalt löst kitt med en vass kniv. Ju vassare kniv desto lättare går arbetet. En smalbladig kraftig hobbykniv med utbytbara tunna blad eller en kittskrapa är oftast bäst. Borsta rent från damm och smuts.

4. Oljning av kittfals

Stryk halvolja (lika delar kokt linolja och balsamterpentin) generöst i kittfalsen. Fönstret kan med fördel stå och dra i sig oljan till nästa dag. Halvoljan gör att virket mättas och fönstret kommer därför inte att suga i sig linoljan ur fönsterkittet. Hoppar du över halvoljningen finns alltså risk för att bågarna suger i sig oljan från kittet varefter det torkar och trillar bort efter bara några år. 

5. Uppläggning av kittfals

Vänta på att oljan krupit in i virket ordentligt innan du lägger på linoljekittet. Mjuka upp kittet genom att arbeta och rulla runt det i handen. Ta sen klatt efter klatt av kittet ur handen med kniven. Fyll kittfalsen till överkant hela vägen. Det gör inget om det hamnar kitt utanför. Överblivet kitt förvaras tätt slutet och svalt. 

6. Kittning av fals och hörn

Dra kniven längs kittfalsen, inte fram och tillbaka, utan hela tiden åt samma håll. Släta försiktigt till ytan med ett vått finger. Vinkla kniven så att kittfalsen blir lagom bred. Gör om och gör om tills du blir nöjd med utseendet. I hörnen vinklar du kniven så att du får ett snyggt veck. Skrapa bort överflödigt kitt. Om du tycker att det ändå blir för »fransigt« i kanterna, ställ undan bågen ett par dagar tills kittet torkat lite. Då går det lätt att efterjustera.

  • Kittkniv och ett vått finger är fortfarande de bästa redskapen

7. Grundmålning

Nu är det dags att måla fönstret. Antingen målas fönsterbågen och kittet med mjuk hand direkt efter kittning eller så väntar du med målningen tills kittet har torket helt, vilket brukar ta minst 3-4 veckor*. Använd en rund pensel, den fångar effektivt upp överflödig linoljefärg i hörnen. Ta lite färg i taget och stryk istället ut den väl. Låt färgen krypa ut ett par millimeter på glasrutan. Då täcker den kittkanten och regnvattnet kommer inte att tränga in. Följ i övrigt instruktionen på linoljefärgsburken eller i dokument Målningsbeskrivning, som ligger tillgängligt under varje linoljefärgskulör här på hemsidan.

Tips!

Strö finmald vitpeppar på de nykittade ytorna. Det håller fåglarna borta. De gillar annars att picka i sig färskt fönsterkitt, speciellt om du kittar på hösten.

Bra tips: Om det ligger kvar kladdigt kitt på rutorna när du skall till att måla – tvätta rent med lite terpentin och en trasa.

Bra tips igen: Om du behöver kunna stänga fönstren innan de är alldeles kruttorra – pudra lite talk över anliggningsytorna så klibbar inte fönstren fast. Talk är vitt, men ger ingen kulör och missfärgar inte. 

*

Linoljan i kittet torkar genom att ta upp syre och under den processen kan kittet svälla upp till 10-15 % i volym. Detta pågår normalt under 1-2 veckor varefter kittet stabiliseras och sjunker tillbaka. Om man då målat på färg under kittets torkprocess hinner färgen hårdna innan kittet sjunkit tillbaka och blir då "hängande i luften" när så sker. Färgen sitter inte fast mot underlaget och flagar av i långa remsor. 

PRODUKTER I ARTIKELN

Linoljekitt
Linoljekitt Från 85 kr
Linoljekitt 0,5 kg
Linoljekitt 0,5 kg 325 kr
Linolja, kokt kallpressad
Linolja, kokt kallpressad Från 129 kr
Linoljefärg Rödockra Natur
Linoljefärg Rödockra Natur Från 135 kr
Profilskrapa
Profilskrapa 365 kr
Speedheater Cobra
Speedheater Cobra 3 199 kr
Rund anstrykare, 20 mm
Rund anstrykare, 20 mm 105 kr
Kittkniv
Kittkniv 225 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera