Renovera fönster

Renovera fönster

Första hjälpen för gamla fönter

Renovera ett gammalt fönster

Ser dina gamla fönster risiga ut? Har träet i bågarna spruckit? Fattas det kitt här och där? Får du kondens på rutorna efter regnväder? Ser det helt enkelt ut som fönstren är slut?

Stopp!  Fönstren kan vara i jättegott skick, trots att de ser dåliga ut på ytan. Lär här hur du oljar in dem och hur du kittar om dem igen. Sedan blir de som nya igen. Men tänk först och främst på att fönster som målas om i tid, aldrig behöver renoveras!

Anledningen till att gamla fönster är fula beror vanligtvis på att de inte målats om i tid. Oljan i färgen har torkat ut, färgen flagar och regnvatten tränger in i fönsterkittet. Kittet blir vått och lossnar. Anledningen kan också vara att du målat med fel färgtyp. Plastfärg till exempel. Den håller förvisso regnet utanför – ett tag, men stänger samtidigt inne den fukt som krupit in bakom färgen, eller som kommer inifrån huset. I bästa fall släpper plastfärgen. I värsta fall sitter den kvar och hindrar träet från att torka upp. Istället ruttnar virket istället. Har det gått så långt blir underhållet mer omfattande. Då måste du kanske till och med byta delar av träet.

Fönsterunderhåll återkommer med jämna mellanrum men är inte svårare än att de flesta klarar av det själva. Ju oftare du ser över fönstren desto enklare blir åtgärderna. Att kitta om och måla om fönster är vare sig svårt eller kräver dyra material. Dessutom går det ganska fort när du väl lärt dig de enkla handgreppen. Ett gott råd är att börja lite i smyg. Ta först ett fönster som sitter lite vid sidan om och »öva i garderoben«, för snart är du proffs och då kan du avsluta med de fönsterbågar som syns mest.

CPR för fönster

Första hjälpen

Om du inte orkar, har tid eller råd så finns det ändå en »första hjälp« som spar många, många tusenlappar. Och som dessutom gör att du kan skjuta upp resten av jobbet i flera år, utan att skicket på fönstren försämras. Metoden kallas halvoljning! På några få timmar har du halvoljat husets alla fönster.

Halvolja tillreder du genom att blanda hälften kokt linolja med hälften balsamterpentin. Ju bättre kvalitet, desto hållbarare resultat. Dålig linolja ger till exempel fula svarta algangrepp. Borsta först rent fönstren från damm och lös färg. Låt det kitt som sitter fast få sitta kvar. Jobba flödigt med pensel, men lägg inte på mer än vad fönstret suger åt sig under en halvtimmas behandling. För mycket halvolja gör nämligen att fönstren blir för feta och den framtida färgen kan få svårt att sitta kvar. När oljan torkat blir virket hårt igen. Rå linolja torkar aldrig till skillnad från kokt, och är därför inte lämplig i sammanhanget.

Andra hjälpen

Om fönstret är i gott skick och det bara är kittet i nederkant som börjat lossna, följer du råden i bildserien på följande sidor. Ju tidigare du ingriper, desto lättare går jobbet. Som sagt, oftast beror det dåliga skicket på att man inte målat om i tid, eller att man bara använt felaktig färg.  

Tredje hjälpen

Om skadorna gått riktigt långt, om rutorna skallrar och nästan allt fönsterkitt är borta, får du ta i med kraftfullare metoder. Du får plocka ur rutorna, halvolja bågarna, stifta fast rutorna igen, lägga på nytt kitt och måla om från grunden. Om delar av fönstret är ruttet får du också lov att byta ut virke. Med hjälp av en skicklig snickare kan arbetet göras helt osynligt. Läs mer om detta arbetssätt i vår bokserie »Byggnadsvård i praktiken« och boken »Utvändig renovering«.

Fallgroparna

1. Genvägarna 

Visst finns det kittsprutor och visst finns det silikon. Men kom ihåg att moderna genvägar oftast är framtida senvägar. Har du ett gammalt hus (som du vill behålla), satsa istället på beprövade material och arbetsmetoder, inte på »förbättrade« och moderniserade produkter och arbetsmetoder. Det traditionella fungerar fortfarande bäst! Flera hundra års erfarenheter kan inte vara fel! Om fönsterkittet har lossnat så beror det oftast på bristande underhåll, inte på att själva materialet är dåligt. Lär dig att inte angripa symptomen, utan orsakerna till skadan. Lär dig också att material som kallas »underhållsfria« betyder att det inte går att underhålla. Fråga hellre efter förnyelsebara material! Linoljekitt och linoljefärg är oslagbara! Köper du dem i Gysinge är du alltid trygg.

2. Snålheten

Trots att de klassiska materialen är påfallande billiga så faller många på sin egen snålhet. Visst går det bra att kitta fönster med en gammal avbruten smörkniv, istället för att investera i en riktig kittkniv. Men arbetet tar längre tid och blir inte lika snyggt och framförallt - blir inte lika roligt. Visst finns det billigare fönsterkitt än rent linoljekitt. Men handen på hjärtat – är du beredd att göra om jobbet redan efter några år? Betrakta istället fönsterrenoveringen som en insats på längre sikt! Det du gör skall vara hållbart och det skall bli så snyggt att du varje dag framöver skall kunna känna verklig stolthet och glädje över resultatet!

3. Motsatsen - att ta i så man själv spricker

Motsatsen finns också. De som köper tjänster med fönsterrenovering från specialhantverkare och lägger ner hur mycket pengar som helst på sina gamla fönster. Om det verkligen är kulturhistoriska pärlor man skall renovera kan det kanske vara ok, men att plocka isär vanliga maskingjorda fönster till minsta atom, avrosta beslagen med elektrolytiska bad och sedan behandla dem med giftig blymönja är ingenting för vanliga hus. Inte ens för ovanliga. Bättre då att jobba traditionellt. Skrapa, kitta och måla. Som man alltid gjort.

PRODUKTER I ARTIKELN

Slöjdkniv
Slöjdkniv 249 kr
Fönsterhörnjärn, pressat
Fönsterhörnjärn, pressat 33 kr
Kittkniv
Kittkniv 225 kr
Stiftapparat, Frame master
Stiftapparat, Frame master 2 145 kr
Stifttråd, per förpackning
Stifttråd, per förpackning 98 kr
Flat lackpensel, 30 mm
Flat lackpensel, 30 mm 99 kr
Rund anstrykare, 20 mm
Rund anstrykare, 20 mm 105 kr
Speedheater, standard
Speedheater, standard 5 445 kr
Linoljefärg Kromoxidgrön
Linoljefärg Kromoxidgrön Från 135 kr
Linolja, kokt kallpressad
Linolja, kokt kallpressad Från 129 kr
Linoljekitt
Linoljekitt Från 85 kr
Bänkborste. Oljad bok & tagel
Bänkborste. Oljad bok & tagel 195 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera