Spissvärta

Spissvärta

Grundbehandling och underhåll

Spisfärg och spissvärta

Gamla rostiga järnspisar och annat järn inomhus kan behandlas med spissvärta så att det får sin rätta, svarta lyster tillbaka. Spissvärtan fungerar ungefär som en skokräm och används både som grundbehandling och till »löpande underhåll«.

Grundbehandling

Om spisen är hårt rostad, med gropar i ytan och med blandat matta och blanka ytor, börjar du med att »måla« den med spissvärta.

1. Se till att spisen är kall och inte nyeldad. Borsta bort rost med en stålborste. Använd gärna stålborste på borrmaskin.

2. Ta en klick spissvärta ur burken och späd under omrörning med balsamterpentin tills konsistensen blir som målarfärg. Måla därefter spisen flödigt med färgen. Färgen kryper nu ner i alla skrymslen och gropar även om den är »klumpig«. 

Låt torka.

3. Borsta spisen med stålborste igen. Borrmaskinen är perfekt till detta, eftersom stålborsten både borstar och polerar.

4. Polera efter med en bomullstrasa, eventuellt med med lite spissvärta i. Spisen är nu klar att eldas. Den kan lukta lite illa vid första eldningen, men doften försvinner snabbt.

 

Underhåll

När spisen börjar bli flammig igen, eller nya rostfläckar från t ex blöta kastruller börjar uppträda, underhåller man svärtan så här.

1. Spisen ska vara kall – inte nyeldad.

2. Tag en klick spissvärta på en bomullstrasa »Smörj« in spisen tunt med spissvärtan.

Låt torka.

3. Efterpolera med ren bomullstrasa.

PRODUKTER I ARTIKELN

Gammeldags Spissvärta
Gammeldags Spissvärta 125 kr
Spiskrok, krom
Spiskrok, krom 429 kr
Spiskrok, plattjärn
Spiskrok, plattjärn 275 kr
Spiralknopp
Spiralknopp 289 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera