Vedspis

Vedspis

Att elda i vedspis - Så här gör du

Så här gör du

Eldar du i din kökspis kontinuerligt behöver du troligtvis inte den här beskrivningen. Handlar det i stället om spisen på fritidsstället, eller en spis du eldar mer sällan, kan du behöva en instruktion och ett felsökningsschema. Vanligaste problemet med vedspisar är att man fått en köldpropp i skorstenen och att det ryker in.

 • 1. Öppna spjället helt. Spjället oftast ett skjutspjäll, släpper ut röken från spisen till skorstensstocken. Förväxla ej detta med storspjället inuti spiskåpan. Storspjället behöver inte öppnas bara för att du eldar i spisen.
 • 2. Öppna den lilla sotluckan på spisen. Lägg en eller ett par tidningssidor och tänd på. När papperet brinner med flasande ljud är köldproppen borta. Men proppen kan komma igen innan du fått fart på brasan och det kan ryka in ändå. Ett bra knep, istället för brinnande tidningspapper, är detta: Ta lite T-röd i ett konservburkslock. Tänd på och låt spriten brinna ut. Det tar en liten stund, men brinner istället tillräckligt länge för att proppen skall hållas borta. Stäng därefter sotluckan.
 • 3. Gör iordning en brasa. Bottna med tidningspapper och näver, stickor, skräp och dylikt, lägg gärna in en ljusstump. Har du en späntkniv, spänta stickor, så behöver du inga stearinljus. Lägg småved ovanpå. Tänd. Låt eldstadsluckan och även askluckan stå på glänt. Vissa spismodeller har en justerbar dragöppning i askluckan, låt i så fall den stå öppen tills elden tagit sig. Sedan kan du successivt stänga luckorna helt. Här finns två skolor. En del har bara eldstadsluckan öppen, andra bara askluckan, andra har båda öppna. Spisar är olika, människor likaså. Det viktigaste är att du får det att brinna.
 • 4. Fyll på vatten i varmvattencisternen. kopparbehållaren får inte stå tom, för då bränns den sönder.
 • 5.När brasan brunnit till hälften, lägg på mer ved. Nu kan du börja gå över till större vedträn. Lägg inte bara in en i taget, utan fyll på ordentligt, så att brasan brinner "brett". Det skall brinna ordentligt, spisen skall bli het, men inte glödröd. Då måste man lugna sig, annars förstör man roster och brännjärn och spisen kan till och med slå sig.
 • 6. Nu kan du skjuta in spjället till hälften. om du vill. Då brinner brasan långsammare och du får ut mer värme av veden. Elda så länge du vill.
 • 7. När elden brunnit färdigt, rör om med spiskroken i eldstaden och förvissa dig om att brasan verkligen har slocknat. Stäng skjutspjället helt och du behåller värmen ett tag till.

Tips!

 • Sotaren är en självklar konsult om spisen inte fungerar.
 • Spisen kanske är dåligt ansluten mot muren.
 • Kajor kan ha byggt bo i skorstenen. ett kajbo eller nedfallande löv kan orsaka kondens och få tegel att vittra samt proppa igen skorstenen. I ett fritidshus rasar ofta sotet från skorstensväggarna ner i piporna, när huset står tomt. Det hamnar längst ner i kanalen och kan lägga sig så att röken inte tar sig ut (oftast finns det en sotlucka strax under, där du kan sota själv). ett felaktigt anbringat kajnät kan också orsaka sotbildning och stopp i skorstenen.
 • Köldproppar beror oftast på att skorstenen är kall. Om det finns flera kanaler i skorstenen och de andra inte används bildas det lätt kölpropp. Förr när alla kanaler användes var det sällan problem med köldproppar. Så se till att de andra kanalerna är lite öppna, så att hela skorstenen ventileras för jämnan. Lite genomströmning är bara bra och håller köld och fukt borta från huset. Lämna även skjutspjället till spisen lite öppet och låt sotluckan stå lite på glänt när du åker ifrån huset. Om huset står kallt så bidrar detta till att luften rör sig fram och tillbaka, skorstenen torkar ur och köldproppar trycks undan. Även storspjället till spiskåpan bör stå lite öppen av samma orsak.
 • Veden skall vara torr, särskilt om du eldar ofta. Tag gärna in veden ett dygn innan du eldar, så fukten hinner gå ur den. Fuktig ved får spisen och skorstenen att sota igen. Sur rök luktar illa, torr rök däremot får en att drömma tillbaka till gamla tider.
 • Ett bra sätt att hålla spisvärmen är att ha en stor gryta med sjudande vatten ovanpå. Vattnet bevarar värmen längre, ungefär som ett värmeelement. 
 • Ett annat sätt att behålla värmen är att fylla bakugnen med tegelsten, täljstensskivor eller dylikt. Då lagras värmen i några timmar till och spisen kan fortfarande vara lite varm dagen efter, vilket gör att man lätt får igång en brasa. 
 • Man skiljer mellan skjutspjäll och storspjäll. Skjutspjället sitter i skorstenspipan och där går röken ut i skorstenen. Vissa spisar har rökkanalen rakt upp från ett plåtrör ovanpå spisen och därefter ut i skorstenen. Då sitter också ett vridspjäll på röret, istället för ett skjutspjäll i muren. Storspjället sitter ovanför spisen, i spiskåpan, om det finns en sådan. Där drar matoset och den dåliga luften ut.
 • Skjutspjället kan ibland ha fastnat i fel läge. Ryck fram och tillbaka några gånger. Kommer det sot ut genom hålet vid spjälltenen är det tecken på att det ligger sot ovanpå spjället och blockerar. Normalt är en rökkanal cirka 13x13 cm. Mät på spjälltenen att längden på tenen ökar med 13 cm mellan helstängt och helöppet.
 • Aska ur eldstaden om den är mer än halvfull. Mycket aska gör det trångt för brasan, spisen blir för het och roster och brännjärn kan brännas sönder.

 

 

Dags att sota?

Det finns lite olika bestämmelser när det är dags att sota, kontrollera med sotningsväsendet i din kommun vad som gäller. Att det är dags att sota märks på att det ryker in genom spisplattor för att sot ligger i kanalen. Sotskägg som hänger under plattorna är också ett säkert tecken på att det behövs sotas. Nästa stadium där det bildas "blanksot" av sotskägget det vill säga sotet under plattorna övergår till blank tjära.

PRODUKTER I ARTIKELN

Späntkniv
Späntkniv 465 kr
Spiskrok, krom
Spiskrok, krom 345 kr
Eldfast lerbruk
Eldfast lerbruk 295 kr
Spiralknopp
Spiralknopp 249 kr
Stora boken om byggnadsvård
Stora boken om byggnadsvård 405 kr
Värmen i gamla hus
Värmen i gamla hus 245 kr
Matt linoljefärg Vit
Matt linoljefärg Vit Från 125 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
Våra butiker
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera