Installation av vippströmbrytare
Utanpåliggande strömbrytare i bakelit var den vanligaste strömbrytaren i svenska hem fram till mitten av 1900-talet. Att strömbrytarna var utanpåliggande, berodde på att elektricitet dragits in i efterhand. Synlig kuloledning och utanpåliggande strömbrytare och vägguttag var den vanligaste elinstallationen. Vippströmbrytare var en vanligt förekommande modell. Traditionellt monterades strömbrytaren så att när vippan pekade uppåt var strömbrytaren påslagen och när den pekade nedåt var den frånslagen. Att montera strömbrytaren på en träplatta är också tradition.
Träplattan var till för att ge ett stadigt underlag när väggar var av tegel, bilat timmer eller andra material med ojämn yta. Vanligaste målningsbehandlingen var att plattan målades svart (en enda strykning med vår oförtunnade kimrökssvarta linoljefärg räcker).
Vippströmbrytaren kan dels användas för att tända och släcka en lampa från en enda strömbrytare, så kallad enpolig funktion. Men även användas för att tända och släcka en lampa från två olika strömbrytare, t ex en belysning i en trappa. Denna funktion kallas trappomkoppling. Strömbrytaren får däremot inte användas till lysrör.
BÖRJA MED ATT VÄLJA UT den plats som strömbrytaren skall sitta på. Höjd från golv brukar av tradition vara minst 140 cm och avståndet till dörrfoder cirka två-tre cm.
PLACERA TRÄPLATTAN MED HÅLET för kabeln rakt upp, eller rakt ner, beroende på från vilket håll kuloledningen kommer in. Om kabeln kommer rakt ut ur väggen – gör ett hål i träplattans bakstycke och för in kabeln där. Skruva fast träplattan provisoriskt.
SKALA AV KABELN DÄR DEN KOMMER IN i väggplattan. Ingen del av metallmanteln får komma in i kopplingsutrymmet
SKRUVA AV LOCKET FRÅN bakelitströmbrytaren. Montera ledningarna.
Skruva fast bakelitbotten med de medföljande skruvarna och vidare genom
de förborrade hålen i träplattan.
SKRUVA FAST LOCKET. Monteringen är klar.