Om kakelugnar

Om kakelugnar

Reparation, underhåll och tips vid eldning

Att laga skador på en kakelugn

Vissa skador är vanliga på kakelugnar. De flesta är lätta att åtgärda själv, till exempel glasyrskador, eller fog som släpper. Andra är mer allvarliga och kräver hjälp av en kakelugnsmakare eller van murare. Det kan behövas om ugnen läcker rök på utsidan. En vanlig skada som man själv kan åtgärda är däremot när mindre tegelbitar lossat i eldstaden och när putsen ramlat bort inuti.

Lagning av puts och tegel

Den främsta anledningen till att man använder lera är att den har en förmåga att utvidga sig och ta upp och fördela det tryck som värmen alstrar.  Lerans egenskaper gör ugnen hållbar och säker och motverkar att kaklen sprängs och läckor uppstår.

Börja med att ta bort löst lerbruk och eventuellt löst tegel med hjälp av en slö morakniv eller en spackel-spade. En stålborste kan vara bra att ha om ytan som skall muras är väldigt sotig. Puts fäster nämligen inte på sotiga och feta ytor. Tvätta därför tegelytorna med vatten och svamp.

Blöt ordentligt med vatten runt de ytor som skall muras. Använd svamp. Blanda det torra lerbruket med vatten till en smetig, men inte rinnig, konsistens. Mura tillbaka löst tegel med hjälp av leran. Försök pressa in så mycket lera som möjligt i hålrum och fogar. Putsa sedan hela ytan med ett tunt lager lera med hjälp av svampen.

Obs!  Några andra verktyg till själva murningen behövs inte. Händerna är bästa redskapen och lerbruket fräter inte på huden, utan är skönt att arbeta med.

Lagning av glasyrskador

Ofta finns det småskador på en gammal kakelugn, ett hörn på ett kakel saknas, eller flisor av glasyr har fallit bort. Sådana fel är oftast inget problem att åtgärda själv.  Om en bit av ett kakel saknas kan du själv laga med hjälp av gips.

Gör en pasta av gipsmjöl och vatten enligt anvisningarna på paketet. Låt gipset brinna (stelna) en stund tills smeten fått rätt konsistens och lätt kan läggas på kaklet utan att den rinner. När gipset är helt torrt slipas ytan jämn med vårt finaste sandpapper och stryks med lika delar linolja och terpentin. När detta torkat målar du in den nya biten med dammarlösning blandat med pigment i kaklets kulör.

Dammarlösning (dammarfernissa) används traditionellt på kakelugnar, istället för linoljefärg. Dammarfernissan gulnar nämligen inte när ugnen blir varm. Tillred dammarlösningen på samma sätt som när du gör linoljefärg, d v s rör ihop färgpigment med dammarlösning till en gröt. Späd sedan med ytterligare lösning till lämplig konsistens. Om ugnen är riktigt gammal och matt kan man späda den färgade dammarlösningen med terpentin, så att den blir mindre blank. Om glasyrskadorna bara består av små urslag eller enstaka flagningar, räcker det oftast med att måla i dem med dammarlösning som ovan, och helt utesluta gipslagningen. Med rätt kulör i sårigheterna försvinner de ändå för ögat. Upprepa behandlingen om färgen inte täckte tillräckligt första gången.

Tips! Vår erfarenhet är att Gysinges linoljefärg inte gulnar som andra. Pröva därför, som alternativ till dammarlösning, att måla skadorna med Gysingefärg istället.

Omfogning av kakelugn

Detta är ett recept att använda till gamla kakelugnar där fogmassan mellan kaklen ramlat bort och ugnen ser allmänt risig ut. Fogmassan fyller ut ojämnheter och fräschar upp helhetsintrycket väsentligt. 8 hg krita blandas med 2 hg titanvitt (om ugnen är färgad kan det titanvita pigmentet bytas ut mot färgpigment av annan kulör). Tillsätt vatten tills konsistensen blir grötig och lätt att pressa in i fogarna med en gummispatel eller slickepott. Polera efter med ett vanligt polertrassel eller en kraftig bomullstrasa. Ett alternativ för vita kakelugnar kan också vara vår kakelfog som finns att köpa färdig.

Att elda i kakelugn

Normalt eldade man förr två brasor per dygn, en på morgonen och en på kvällen. Ugnen håller sig nämligen varm i ca 12 timmar efter en eldning. Det normala är att man stänger både inner- och ytterluckor när eldningen är avslutad. Önskar du däremot påskynda uppvärmningen av rummet kan du öppna luckorna så att värmen från glöden strömmar ut i rummet. De glödande kolen osar nämligen inte när de är utbrända. Tänk på att aldrig elda hårdare i en kakelugn än att du kan hålla handflatan på kaklet. Då kan den bli överhettad och spricka.

Så eldar du:

1. Öppna spjället helt.

2. Gör ren eldstaden från gammal aska. Den försämrar annars förbränningen.

3. Om kakelugnen stått kall och oanvänd länge - skjut in ett tidningspapper längst bak i ugnen med hjälp av eldgaffeln. Tänd på. När papperet börjar brinna kraftigt med ett frasande ljud är rökgången fri från köldproppar och det kommer inte ryka in. Om det däremot brinner tyst och sakta och eventuellt ryker in - gör om försöket tills du lyckas.

4. Lägg in den torra veden på ett underlag av ett eller två tvärlagda vedträn eller använd våra förnämliga kakelugnshundar. Bottna med späntade stickor, kanske också en ljusstump. Trava veden och tänd. Veden tar eld lättare och brasan brinner jämnare om veden ligger, än om den reses upp. Väggarna inuti ugnen mår också bättre av en liggande brasa.

5. När veden fattat eld och brasan är igång – stäng innerluckorna och öppna de små dragluckorna. Skjut därefter till spjället så att brasan brinner lugnt och tyst, men ändå inte ryker in. Lägg näsan mot kakelugnen ovanför eldstaden och känn efter så att det inte luktar rök. Stäng dragluckorna när brasan tagit ordentlig fart.

6. När brasan brunnit ner till hälften – öppna spjäll och luckor helt och rör om i brasanså att den obrända veden hamnar ovanpåglöden. Stäng därefter luckorna igen och spjället till sitt förra läge.

7. När brasan brunnit ut - rör om igen med eldgaffeln, så att inget obränt ligger kvar i glödbädden. Stäng därefter innerluckorna och skjut till spjället så långt som det går, utan att det osar.

8. Efter en stund, då inte längre små blå lågor syns ovanför glöden, stäng spjället helt. Vil du vara riktigt säker, vänta med att stänga spjället helt tills en grå yta täcker den röda glöden. 

PRODUKTER I ARTIKELN

Spjälltofs jugend, mässing
Spjälltofs jugend, mässing 225 kr
Dammarlösning
Dammarlösning 129 kr
Gnistgaller, kakelugn
Gnistgaller, kakelugn 749 kr
Askraka med ring
Askraka med ring 450 kr
Kakelugnsfog
Kakelugnsfog 135 kr
Askskovel med ring
Askskovel med ring 995 kr
Askraka med ögla
Askraka med ögla 295 kr
Spjälltofs 1900-tal, mässing
Spjälltofs 1900-tal, mässing 105 kr
Kakelugnslera 5 kg
Kakelugnslera 5 kg 269 kr
Spjällkedja mässing, per meter
Spjällkedja mässing, per meter 75 kr
Spjälltofs, 1800-tal
Spjälltofs, 1800-tal 185 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
Våra butiker
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera