Gör din egen lampskärm

Gör din egen lampskärm

Gör det själv

Vecka en lampskärm

Att göra en veckad lampskärm är inte svårt. Det enda som behövs är lite material, några bra verktyg och noggrannhet. 

Köp en lampskärmsstomme som passar i storlek. Eller återanvänd en gammal lampskärmsstomme. Ett bra material till skärmen är Gysinges spännpapp. Med den bruna sidan utåt och den vita inåt får du ett stämningsfullt ljus, och en skärm som ser fräsch ut, samtidigt som den ger gammaldags pergamentkänsla när ljuset silar igenom det bruna papperet. Dessutom är spännpapp lätt att arbeta med. Eller köp vitt pergamentpapper, som alternativt kan kläs med tyg och bli en veckad tygskärm. Ett alternativ är att måla pergamentpapperet med motiv i gouache- eller vattenfärger. Kan bli hur dekorativt som helst! Ett tredje alternativ är att använda tapetpapper från samma rum som lampan skall vara i. Alla tre av dessa alternativ ger hållbara skärmar som inte äts upp av ljuset, blir bruna eller spricker, som de färdigköpta lampskärmarna gör, eftersom de oftast är gjorda av »plastpapper«.

Det här behöver du:

En lampskärmsstomme av metalltråd.

Spännpapp, pergamentpapper eller
tapetpapper.

En T-linjal.

En strumpsticka, eller annan trubbig sticka.

Karlssons klister.

En håltång.

En textilsnodd i passande färg. 

En virknål.

Så här gör du:

1. Mät lampskärmsstommens diameter på det vidaste stället. Klipp till en bit papper, drygt fem gånger så lång som skärmstommens största diameter och fyra cm högre. 

Är papperet för kort, klistra ihop flera bitar tills du får rätt längd.

2. Lägg papperet med baksidan uppåt. Märk diskret ut avståndet mellan vecken genom att rita ut stödpunkter med blyerts. Normalt avstånd är 2-3 cm. Rista linjer med hjälp av T-linjalen och en strumpsticka. Var noga med att få linjerna vinkelräta, annars blir skärmen sned. Linjerna markerar vecken på skärmen. Var också noga med lika avstånd. Ta inte i så hårt att du repar hål i papperet och se till att du har oömt underlag. 

3. Dra en svag blyertslinje 2 cm in på papperet. Den skall utgöra stödlinjen för den hålrad som du kommer att fästa skärmstommen i. Var väldigt noga med att linjen blir rak och parallell med överkanten. Dra ytterligare en linje ca 5 cm under den första raden. 

Där skall du göra hål för textilsnodden.

4. Vik papperet som ett dragspel. Det
går nu lätt tack vare de ristade linjerna.

5. Klipp hål med håltången längs den översta blyertslinjen från insidan av skärmen. Klipp längst in i vecken. Det blir ett hål i vartannat veck, om man säger så. Gör hålen något för trånga så att du kan »snäppa« fast skärmen mot lampskärmsstommen. Var noga med att hålraden blir rak, annars kommer skärmen att »jazza«och inte riktigt sitta fast.6. Klipp den andra radens hål. Hålen skall denna gång sitta mitt i vecken. Nyp ihop ett veck och klipp, så att det bildas två hål samtidigt. Hålen skall vara tillräckligt stora för att snodden skall kunna löpa friktionsfritt.

7. Klistra ihop skärmen mitt i ett veck så att skarven blir så osynligt som möjligt.

8. Mät till en textilsnodd. Den bör vara lika lång som det ursprungliga papperet det vill säga fem gånger så lång som skärmstommens diameter.Trä i textilsnodden med hjälp av virknålen. Sätt skärmen på lampskärmsstommen och knyt en rosett. Nu är den klar!

Illustration av veckad lampskärm

PRODUKTER I ARTIKELN

Skärmställning till golvlampa
Skärmställning till golvlampa 315 kr
Bomullslina, per meter
Bomullslina, per meter 10 kr
Skärmställning eldgaffellampa
Skärmställning eldgaffellampa 285 kr
Tyg Pastorale, per meter
Tyg Pastorale, per meter Från 695 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera