El & Belysning

El & Belysning

 En gammal miljö passar bäst att vara sparsamt upplyst

Gatlyktor var ursprungligen gjorda för gasljus

En vanlig detalj som lätt stör i en annars välbevarad miljö är modern utebelysning. Ibland blir det alldeles för många lampor – en gammal miljö passar bäst att vara sparsamt upplyst, men oftare störs helheten av att det är så svårt att hitta lämpliga armaturer – förutom i Gysinge förstås.

Den vanligaste modellen man ser på marknaden idag är en sorts gravlykteliknande lampa av aluminium eller plast med rökfärgat glas. Modellen är en bonsaivariant av de gamla gatlyktorna. Men gatlyktor var ursprungligen gjorda för gasljus och hör inte alls hemma på gamla hus, allra minst på landet, där det aldrig funnits några gasverk.

Elbelysning över huvud taget dök upp först i början av 1900-talet. Och inte förrän då kom det också upp utelampor på vanliga hus. De första modellerna var liknande våra modeller Delsbo, Kvarnlampan och Erkasgården. Ofta har dessa överlevt till idag, på uthus och ekonomi-byggnader, medan man på bostadshusen följt modet och bytt till modernare modeller. Därför har ofta de här modellerna felaktigt kommit att förknippas med stall och ladugårdar, bara för att det är just där de sitter kvar.

1900-tal är helrätt på ett 1700-talshus! De nya utomhusarmaturerna från sekelskiftet 1900 hamnade på såväl nyuppförda som på gamla hus. Därför är det ofta mer »rätt« med en tidig elektrisk 1900-talslampa på ett 1700-talshus, än t ex en gaslykta i »gammelstil«. Står du alltså i ett val mellan lampmodeller från olika epoker, bör du alltså välja en typ som var vanlig då huset elektrifierades, inte när det byggdes. Effekten blir om inte annat, väldigt mycket mera upplyst. 

PRODUKTER I ARTIKELN

Funkis, utomhuslampa
Funkis, utomhuslampa 3 295 kr
40-tal, utomhuslampa
40-tal, utomhuslampa 3 295 kr
Torpet, utomhuslampa
Torpet, utomhuslampa 3 795 kr
Delsbo, utomhuslampa
Delsbo, utomhuslampa 3 595 kr
Erkasgården, utomhuslampa
Erkasgården, utomhuslampa 3 795 kr
Kvarnlampan, utomhuslampa
Kvarnlampan, utomhuslampa 3 795 kr
Vägglykta, koppar
Vägglykta, koppar 4 995 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera