Grålumppapp som tapet

Grålumppapp som tapet

Gör det själv

Ju sämre hantverkare desto mer tidstroget resultat

Före 1800-talets mitt då papper fortfarande bara fanns i ark och ännu inte på rulle, tapetserades ofta väggarna i rutmönster. Papperet gjordes för hand av linnelump. Väggarna blev på det här sättet diskret rutmönstrade, en dekorativ effekt som man fortfarande kan återskapa genom att tapetsera med ark av dagens lumppapper – grålumppapp. Föredrar man ett tunnare papper väljer man förslagsvis oplastat tapetpapper som man själv river till ark. Det är inte så noga att allting blir rätlinjigt och perfekt när man tapetserar med tapeter i ark. Tvärtom, ju sämre hantverkare man är, desto mer tidstroget blir faktiskt resultatet! Arbetet med att tapetsera med ark är därför långt ifrån så pilligt och precist som att tapetsera med vanliga tapeter.

 

TAPETSERA MED GRÅLUMPAPP

Riv papperet mot kanten av en bräda, över en vass bordskant eller en trälinjal i ark i formatet ca 50 x 60 cm eller köp grålumppapp i färdiga ark.

Bestryk arken på ena sidan flödigt med tapetklister, dubbelvik dem, utan att bryta dem, och låt dem ligga och svälla fem-tio minuter upp till några timmar före uppsättning. Om väggen är starkt sugande, stryk även denna med tapetklister.

Klistra arken omlott ca 1-2 cm. Var inte för noga med passformen – det blir bara mer liv i väggytan om skarvarna inte följer varandra exakt. 

Arken kan tapetseras i stående eller liggande proportion. Båda varianterna finns i gammal tradition.

Du kan börja uppifrån, eller nerifrån på väggen. Båda varianterna finns också i traditionen. Vid modern tapetsering börjar man alltid vid ett fönster så att de stående skarvarna vänder sig mot ljuset. I gamla tider brydde man sig inte så mycket om den detaljen. 

Nu är pappen uppe. Du kan med fördel limstryka hela väggytan före målning (se recept på limvatten nedan). Då blir pappen mindre sugande och färgen mer lättstruken. Det går också bra att späda ut det tapetklister som man eventuellt fått över, och använda det till limvatten.

 

RECEPT LIMVATTEN

4,5 L vatten

0,5 L tapetklister

Blanda och rör om väl. 

Lika väl som man målar väggarna med limfärg, kan man måla dem med matt linoljefärg på samma limgrund. Utseendet är detsamma. Matt linoljefärg tål slitage och kladdiga barnahänder på ett helt annat sätt än limfärg, men är ändå matt och har fin lyster. 

Givetvis kan även lumppapper tapetseras i våder, precis som vanliga tapeter. Vackert,  billigt, lite byngligt dock, eftersom våderna är breda och blir tunga av klister, men bildar ett perfekt underlag för limfärg och matt linoljefärg! Använder du grålumppapp på rulle, sätter du våderna kant mot kant, inte med överlappning. När du sedan målar med limfärg eller matt linoljefärg blir skarvarna relativt osynliga, eftersom färgen fyller igen dem.

Grålumppapp i ark

I bild. Här en vägg nytapetserad med rivna grålumpark 50x60 cm. Limstryk gärna väggen innan målning så suger inte underlaget upp all färg.

PRODUKTER I ARTIKELN

Matt linoljefärg 30% Grönjord
Matt linoljefärg 30% Grönjord Från 139 kr
Matt linoljefärg 15% Grönjord
Matt linoljefärg 15% Grönjord Från 139 kr
Matt linoljefärg 1% Gulockra
Matt linoljefärg 1% Gulockra Från 139 kr
Matt linoljefärg 7% Obränd Umbra
Matt linoljefärg 7% Obränd Umbra Från 139 kr
Matt linoljefärg 1% Obränd Umbra
Matt linoljefärg 1% Obränd Umbra Från 139 kr
Grålumppapp
Grålumppapp 235 kr
Flat lackpensel, 100 mm
Flat lackpensel, 100 mm 225 kr
Tapetborste
Tapetborste 170 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera