Pappspänning

Pappspänning

Gör det själv

Pappspända tak och väggar

PAPPSPÄNNING ÄR EN YRKESKUNSKAP SOM NÄSTAN FÖRSVUNNIT HELT bland målare idag. Det finns flera orsaker till det – brandskyddsföreskrifter är en men det avgörande skälet är nog att det inte längre behövs i samma utsträckning som förr. Själva motivet för att pappspänna en väggyta är ju att man vill åstadkomma en slät yta på ett ojämnt underlag – oftast i form av en timmervägg – för att sedan kunna tapetsera. Numera finns det andra metoder och material för att skapa släta underlag att tapetsera på. Problemet är bara att dessa inte alltid är förenligt med god byggnadsvård och estetik. 

För den genuint intresserade byggnadsvårdaren som är lycklig innehavare av ett hus med timmerväggar är däremot pappspänning ett både ett funktionellt och vackert sätt att skapa ett underlag för tapetsering. Funktionellt – eftersom det medger en viss rörlighet i väggtimret utan att spricka eller buckla sig (det fungerar ungefär som ett trumskinn). Estetiskt – genom att väggytan blir levande. Alldeles slät och fin sedd rakt framifrån men lätt böljande efter timmerväggens form när man betraktar den i profil. Rena trollerinumret faktiskt. 

Dagens papp innehåller ofta returpapper med ett kortfibrigt innehåll. Det gör att den inte tål att sträckas eller blötas utan att först grundmålas med ett tunt lager oljefärg. Gysinges papp däremot är redan förmålad på insidan vilket gör att den väl tål att både spännas och vätas vilket är en förutsättning för att resultatet ska bli bra. Använder du den som takpapp innebär det dessutom att du bara behöver stryka den en gång för att färgen ska bli täckande.

Pappspänning av tak och väggar

Att pappspänna tak och väggar blev vanligt under senare delen av 1800-talet och hantverket upphörde först på 1930-1940-talen då spännpapp ersattes av masonit och porösa skivor. Spännpapp är ett billigt material och lätt att underhålla. Uppsättningen var dock inte problemfri och utfördes därför av kunniga målare. Med några enkla tumregler bör även en händig och intresserad amatör klara av arbetet. 

Här är några tips

• Arbeta i par. Speciellt vid spänning av papp i tak behöver man vara två.

• Skydda golvet.

• Bygg en bekväm och säker ställning vid behov.

• Undvik vädring och för mycket värme under arbetets gång, annars torkar våderna för snabbt. 

Det här behöver du

Spännpapp. En rulle är på ca 36 kvm.

Pappspik. Åtgång ca 0,5 kg till 25 kvm spännpapp.

Nubbremsor. Finns i rullar om 50 m. En rulle räcker till en rulle spännpapp. 

Tapetpapper, oplastat och ej förlimmat går bra att använda till torremsor och klisterremsor. Det går 2 rullar tapetpapper till 30 kvm spännpapp.

• Torremsor. Ca 10 cm breda, rivs på plats av oplastat tapetpapper.

• Klisterremsor. Ca 20 cm breda, rivs på plats av samma sorts tapetpapper som torremsorna.

Så här gör du

Följande beskrivning avser spänning av ett papptak, men samma arbetssätt och material gäller även väggar.

1. Rensa takytorna från nubb, spik och andra föremål. Gammal spännpapp kan med fördel få sitta kvar. Knacka med hammare så att lös kvist och dylikt ramlar ner innan det nya taket spänns.

2. Om det är möjligt - plocka ner taklisten. Om det inte är möjligt - låt den sitta kvar och spänn istället pappen fram till  kanten.

3. Skär till behövligt antal våder. Våderna kan spikas antingen i ljusinfallets riktning, eller efter brädriktningen. Snyggaste taket, med de minst synliga skarvarna, får du om du följer ljusinfallets riktning. Mät upp våderna efter detta. 

4. Vattna pappen på båda sidorna med vattenkanna med stril, eller stänk den med t ex en kalkborste och fördela eventuellt vattnet med en tjock pensel. Pappen skall svälla ››lagom‹‹, inte bli alltför mjuk och svampig, men heller inte för torr. Räkna med ca 1 liter vatten på tio kvadratmeter papp. Vät tillräckligt antal våder som går åt till rummet.

5. Rulla ihop våderna, utan att vika pappen. Låt rullarna ligga och dra över natten, gärna täckta med plast för att förhindra avdunstning. Ifall en våd torkar för mycket kan den försiktigt fuktas på nytt innan den spikas upp.

6a. Rulla ut pappen med den bruna sidan- mot taket. Medhjälparen skall nu fästa änden av våden med en spik i mitten. Rikta in rullen och fortsätt upprullningen. Spika kryssvis i kanten var 40:e centimeter. Pappen skall hela tiden hållas väl spänd och händerna brett isär. 

6a.

Rulla ut pappen

Spika

6b. Pappen spikas i kortändarna med en fuktad spikremsa. Spika var 10:e centimeter. Håll remsan väl spänd. Gå tillbaka och spika lika tätt i mellanrummen mellan spikarna.

6b.

Pappen spikas i kortändarna

Överlappning

6c. Våd nummer två sätts upp på samma sätt, med en överlappning på 8-10 centimeter. Spika spikremsa i kortändarna av våden och längs långsidan, över den föregående våden. Fortsätt så tills taket är täckt. Gör hela taket klart under samma arbetspass. Före nästa moment - låt pappen bli nästan torr genom att vädra försiktigt.

6c

Överlappning på 8 - 10 cm

Riv torr- och klisterremsor

6d. Riv därefter en torremsa och en klisterremsa av oplastad tapet mot en stållinjal. Blötlägg torremsan och lägg den över pappskarven. Klister behövs inte, vatten räcker för att den skall fästa. Över detta klistras sedan den bredare klisterremsan. Använd limvatten eller vanligt tapetklister.

Recept limvatten gjort av benlim: 

  • 200 gram benlim
  • 10 l hett vatten

Rör ner benlimmet i det heta vattnet i ett rymligt kärl. Låt stå över natten så att limmet smälter ordentligt. Rör gärna om då och då.

Reccept limvatten gjort av tapetklister:

Rör om väl limvattnet är färdigt att användas direkt.

6d.

Riv torrremsor och klisterremsor

Väggspänning arbeta på samma sätt

7. Taklisten, om den suttit kvar under arbetet, stryks därefter flödigt med limvatten eller tapetklister. Stryk även flödigt med lim på en klisterremsa, bred nog att täcka hela listen. Låt ligga och dra några minuter. Lägg sedan remsan mot listen, tryck fast den ordentligt så att eventuella profiler i listen inte försvinner. Stryk den papptäckta listen med ytterligare limlösning. Om taklisten varit borttagen - vänta tills takpappen är torr, spika sedan upp listen, schellackera kvistarna, grunda med mager linoljefärg och måla slutligen list och takpapp på samma gång (se recept för limfärgsmålning eller målning med matt linoljefärg).

Vid spänning av väggpapp arbetar man i princip på samma sätt som i tak. Arbetet är dock lättsammare och kan därför klaras av en händig person ensam. Börja alltid vid ett fönster och gå inåt rummet, precis som vid vanlig tapetsering. Sätt pappen lodrätt.

PRODUKTER I ARTIKELN

Tapetpapper
Tapetpapper 149 kr
Nubb till pappspänning, 0.5 kg
Nubb till pappspänning, 0.5 kg 165 kr
Spännpapp, rulle 28 m
Spännpapp, rulle 28 m 635 kr
Nubbremsa 50 m
Nubbremsa 50 m 145 kr
Papphörn
Papphörn 90 kr
Benlim 0.5 kg
Benlim 0.5 kg 285 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera