Tvätta bort gammal limfärg från trä, puts och papp
Limfärg är lätt att tvätta bort. Men hur vet man då om det är limfärg man har i taket eller på väggarna? Svaret får du genom att först göra ett limfärgsprov! Blöt ett finger eller ta en våt trasa och tryck den mot
färgen. Om det genast uppstår en mörk fläck och färgen suger åt sig av fukten – då är det limfärg! Om man gnuggar lite med fingret i den fuktiga färgen och den löser sig och blir kletig, då kan du vara helt säker på att det är limfärg du har att göra med. Om däremot den våta fläcken inte mörknar omedelbart och om inte färgen släpper, fast du gnuggar med en våt trasa på ytan, då är det inte limfärg.
Att tvätta bort gammal limfärg med hjälp av tapetklister är ett kladdigt jobb, men behöver inte vara alltför arbetsamt när du väl lärt dig tekniken. Det viktiga är att låta tapetklistret och inte skrapan göra jobbet.
Följande exempel handlar om att tvätta ner limfärg från ett trätak. Anpassat kan det användas även för nertvättning på andra trä- och putsytor, men för limfärg på papp gäller en något annorlunda teknik.
Rummet skall vara svalt när du jobbar. Om det är för varmt torkar tapetklistret in i färgen och den lossnar inte. Om det finns värdefulla tapeter på väggarna, täck in dem med plast. Glöm inte heller att täcka golvet. Det här är ett verkligt slabbigt arbete.
1. Pensla taket med tapetklistret. Om det är ett stort tak, dela upp det i etapper. Gå tillbaka och lägg på nytt klister om det torkar. Vänta några timmar så att fukten i klistret verkligen hinner krypa in i limfärgen. Det är detta som är fördelen med att jobba med tapetklister, istället för med tvättvatten!
Här gör klistret jobbet!
2. Kör en stålspackel framför dig och »hyvla« ner limfärgen från taket. Är färgen tillräckligt våt går det som en dans. Får du med dig för lite av limfärgen – vänta en stund! Om taket börjar torka – lägg på mer klister!
3. När det mesta av limfärgen är nerskrapad är det dags att tvätta bort de sista resterna med kallvatten och Målartvätt. Skrapa bort den sista limfärgen med sandviksskrapan och tvätta med Blåpigan. Byt tvättvatten i svampen genom att krama ur den då och då. Tag starkare lösning om limfärgen inte släpper. Om du har kommit ner i ett lager som vägrar lösa sig så är förmodligen taket struket med oljefärg, en så kallad spärrgrund. Då kan man låta spärrgrunden sitta kvar, komplettera den och måla över den med ny limfärg?
4. Skrapa ur springor, spår och håligheter med en skruvmejsel eller borsta ur dem med en styv borste.
5. Tvätta en sista gång med rent kallvatten. Om taket skall målas på nytt så gör det inget att det ligger en tunn, vit hinna av limfärg kvar. Det viktiga är att det inte finns tjocka färgfläckar kvar.
Gammal limfärg på t ex ett papptak bör absolut inte tvättas ner med vatten, för då kan pappen tappa formen och det kanske inte orkar spänna upp sig igen. Stryk istället tapetklister på den yta som skall rengöras. Ta en halv kvadratmeter i sänder, för tapetklistret får inte torka. Låt klistret verka en stund och skrapa sedan ner limfärgen med en spackel. Det går bra att skjuta spackeln framför sig och liksom hyvla ner färgen i remsor. Papp bör inte eftertvättas med stora mängder vatten, men det går fint att krama ur en natursvamp noggrant och torka rent från rester av färg och tapetklister.
Att laga papptak före ommålning
1. Om det finns revor eller hål i pappen, riv tunna bitar eller remsor av oplastat och oklistrat tapetpapper och laga igen. Klipp inte med sax, för då blir kanterna skarpa och ger skuggor igenom limfärgen.
2. Tvätta försiktigt bort limfärgen med vatten och svamp runt skadan. Stryk tapetklister eller limvatten på lagningslappens baksida. Tryck fast den försiktigt. Låt torka.