Gör det själv
Limfärg är annorlunda att måla med än andra färger, men följer man beskrivningarna i denna artikel är det inte lika svårt att klara av uppgiften. Limfärg är en färskvara och en färg man blandar själv. Den är blaskig och tunn i konsistensen, ungefär som lättmjölk, och kräver därför en tjock limfärgspensel för att den inte skall stänka för mycket. Limfärg målas flödigt vått i vått och blir täckande först när den torkat. Limfärg fäster också på nästan alla sugande underlag. I Gysinge har vi målat på gamla tapeter, på plastfärgsmålade väggar, på puts, på trä och på papp. Överallt med mycket gott resultat.
Traditionell limfärg är gjord på enbart krita, lim och vatten. Inget annat. Håll dig till det traditionella receptet så fungerar den här arbetsbeskrivningen utan problem. Vill du däremot bara ha en yta som ser ut som limfärg, men ändå skall tåla fukt och vara avtorkningsbar – måla då istället med matt linoljefärg!
Limfärg går bra att måla på till exempel trä, puts eller papp. Färgen går lika bra på nya material, som på gamla, som gjorts rena. Är grunden av extremt sugande material kan det vara bra att förgrunda med limvatten (se recept längre ner på sidan). Måla däremot aldrig på gammal, tjock limfärgsyta. Då finns det nämligen risk att färgen spjälkar och faller ner. Den gamla limfärgen behöver i dessa fall tvättas bort, vilket du kan läsa om i artikeln Gammal limfärg. På gammal, tunn limfärg går det däremot ofta bra att stryka ett lager till om man arbetar snabbt och flyhänt.
Borsta i så fall först ren ytan från smuts och löst pigment. Spärrgrunda med mager linoljefärg (70 procent vit linoljefärg, 30 procent balsamterpentin, eller Gysinges grundfärg för utomhusbruk direkt ur burken). Även ny takpapp bör spärrgrundas först. Vår spännpapp har en brun sida och en vit sida. Den vita sidan är grundad med en diffusionsöppen vit kritfärg och används utåt. På så sätt sparar man in på en strykning färg, när man till exempel använder den som takpapp.
Eftersom vår papp är förgrundad räcker det alltså med en omgång grundfärg och en omgång limfärg sedan för att få ett vitt traditionellt limfärgstak i papp.
Spärrgrundningen gör att pappen inte drar åt sig vattnet från limfärgen och därmed håller pappen spänsten bättre. En spärrgrund underlättar också framtida färgborttagning och ommålning.
Fläckar från vattenskador, rost och fett måste alltid spärrgrundas före målning annars går fläckarna igenom den nya färgen. Dessutom bör kvistar i nytt trä schellackeras före spärrgrundningen.
Grundreceptet ger färg till en strykning av mellan 20 och 50 kvm, beroende på hur mycket underlaget Recept på limfärg i andra kulörer än vitt finns längre ner på sidan.
Limfärg tillagad enligt grundreceptet ger en kritvit färg. Vill man ha limfärgen i andra kulörer finns det två vägar att gå. Till ljusa kulörer slammas lite torrt brytpigment i vatten och tillsätts i den vita, färdiga färgen. För riktigt mörka kulörer ersätter man däremot kritan med mörka pigment. Vill man ha mörk limfärg kan man alltså inte utgå från vit limfärg.
Tänk på att limfärg ljusnar mycket då den torkar. Måla därför alltid upp prov på t ex en bit papper som du värmer över spisen, eller med en hårtork om du vill se den färdiga kulören redan innan. Och gör alltid i ordning ordentligt mycket färg. Det kan vara svårt att tillreda samma nyans igen om färgen skulle ta slut.
Här följer proportionerna på några ljusa standardkulörer från 1700- och 1800-talen som du kan se hos oss i Gysinge.
Tillred limfärgen enligt grundreceptet, men ersätt kritan med annat pigment. Svårigheten kan vara att hitta rätta proportioner mellan pigment och vatten. Olika pigment kräver nämligen olika mängd vatten. När färgen har samma konsistens som mjölk är den bra. Prova dig fram! För att tillreda exempelvis en starkt ultramarin kulör åtgår endast ca 4 kg pigment till 5 liter vatten.
Limfärg är en färskvara, lika känslig som många livsmedel. Förvara därför burken svalt, gärna i kylskåp. Se till att måla upp färgen inom någon vecka, eller släng den! När färgen luktar ruttet är den oanvändbar. Då kan ingenting göras för att rädda den.
Om man väl är i färd med att exempelvis tapetsera med grålumppapp och får tapetklister över kan man använda detta till att göra ett bra limvatten. Blanda då ca 0,5 liter tapetklister med 4,5 liter vatten. Rör om väl och limvattnet är genast färdigt att använda.