En färg med mindre färgpigment än vanligt
Lasyr är en färg med mindre färgpigment än vanligt. Färgen är helt enkelt mer genomskinlig än normalt och man kan därför se underlaget igenom. Det här sättet att måla blev speciellt populärt från 1860-talet då schweizerstilen gjorde sitt intrång i Sverige. Stilen ville att trä skulle se ut som trä, men ändå »förbättras« och få mer kulör än det hade naturligt. I spåren av detta trämode följde ett enormt uppsving för träådring, en teknik där man först målar underlaget tunt i en kulör och sedan laserar över den med en annan. Mönstret, eller själva ådringen, uppkommer alltså när man ser bottenfärgen genom lasyren. Så målar man bl a björkådring och så målar man mahognyådring.
Lasyr kan också bestå av bara en strykning där man låter det naturliga träet lysa igenom. Den tekniken blev populär samtidigt och många interiörer från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal är målade så. Modet kom igen på 1970-talet och i snart sagt var och varannan villa i Sverige fanns den tiden t ex ett laserat allmogekök.
Lasyrens kvalitet hänger samman med ingrediensernas kvalitet. Den kan vara av plast och föga långlivad, eller av linolja och fortfarande i nyskick fast den kanske är 150 år gammal. Utomhus är lasyr inte någon bra färg, genom att solens ultravioletta ljus lätt når in i träet och åldringsprocessen går fort. Vill man förnya lasyren hamnar man oundvikligen i problemet att den blir alltmer täckande för varje ommålning. Inomhus, däremot fungerar den bättre och man kan själv tillverka sin egen lasyr bara genom att späda vanlig linoljefärg med linolja och terpentin
Blanda:
Stryk på lasyren flödigt med pensel.
Enkel björkådring, oavsett hur skicklig du är på att imitera trä med pensel blir färgtonen alltid bra om du följer vårt recept. Känner du dig osäker kan du utesluta själva träimitationen och andra finesser och enbart måla »långhalm« (göra ytan stripig med en tapetborste). Redan det ger rätt intryck och stämning. Måla alltid prov först genom att göra i ordning en masonitskiva vid sidan om och måla den med lasyrgrund. På den kan du öva ådring innan du ger dig på de rätta ytorna. Både lasyrgrund och lasyrfärg finns numera att köpa färdiga i Gysinge, men vi lämnar ändå ut ett gammalt standardrecept här nedan.
Måla en tunn bottenfärg av ljusgul linoljefärg motsvarande högst 7 procent järnoxidgult i vår färgkarta. Grundfärgen är bara till för att jämna ut underlagets egna kulörskiftningar och får gärna vara tunn, sträv och mycket matt, annars halkar du bara runt med lasyrfärgen i nästa moment.
Lasyrfärg på torrpigment görs enligt följande:
1 liter Lasyrolja
1 1/2 dl Guldockra (torrpigment)
3/4 dl Terra natur (torrpigment)
10 ml Grön umbra (torrpigment)
Blanda färgpigmenten med litet av lasyroljan till en pasta. Rör därefter ut pastan i resten av lasyroljan. Rör om väl.
Stryk ut lasyrfärgen över den grundmålade ytan.
Fördela lasyren jämnt med en mjuk tapetborste.
Flamma vissa partier, t ex spegelfyllningar, med björkådringspensel.
Vänta en stund tills färgen »satt sig«.
Mjuka sedan upp det flammiga mönstret genom att försiktigt borsta ytan med fördrivare. Som fördrivare kan man använda en platt lackpensel av så god kvalitet som möjligt.
Håll fördrivaren torr genom att torka bort färgrester med en ren trasa mellan varven.
Låt torka. Stryk gärna hela ytan ytterligare en gång tunt med opigmenterad lasyrolja. Då blir ytan ännu tåligare mot slitage.
Ett tips är att börja men den något enklare tekniken »långhalm« och undvika svårare kärnteckning och regelrätt träimitation. Helhetsintrycket blir inte sämre för att man väljer detta enklare sätt att måla.
Lasyrfärg på torrpigment enligt följande:
1 liter Lasyrolja
3 dl Bränd terra (torrpigment)
10 ml Grön umbra (torrpigment)
Stryk med fördel hela ytan ytterligare en gång med opigmenterad lasyrolja. På så sätt blir ytan extra tålig mot slitage.
Den smutsgrå lasyren lägger sig i skador och fördjupningar och målningen ser plötsligt mycket äldre ut.