Järnvitriol

Järnvitriol

Gör det själv

Järnvitriollösning

Järnvitriol är en populär, men också missförstådd produkt. Järnvitriollösning har i långa tider använts i restaureringssammanhang för att få färskt trä att övergå till grå kulör på kortare tid än normalt, t ex i samband med timmerlagning av gamla byggnader. Järnvitriol har samtidigt blivit en mycket vanlig behandling vid färgsättning av sommarstugor och moderna villor. 

Den grå färgen uppstår i kombination med väder och vind och är därför svårstyrd. Effekten kan bli mindre t ex under taksprång där sol, väder och vind inte når fram lika lätt. Tar man för stark järnvitriollösning blir ytan mörkt grå, nästan grön. Tar man i för lite blir det nästan ingen effekt alls. En del virkeskvaliteter gör att kulören blir starkare, annat virke reagerar nästan inte alls. Järnvitriolbehandling är alltså ett litet lotteri.

Järnvitriol ingår i vissa kulörer av slamfärg och anses fungera konserverande för träet genom att motverka alg- och svampangrepp 

Recept till 20 kvm

  • 0,5 kg järnvitriol löses i 10 liter varmt vatten under omrörning.
  • Vattenlöslig silverbets tillsättes (1 påse silverbets räcker till 20 liter järnvitriolvatten, alltså till ca 40 kvm). 

Så här gör du

Stryk lösningen på träet med pensel. Järnvitriolvattnet har ingen egen kulör, men tack vare silverbets blir ytan direkt gråfärgad och det syns t ex om man fått friställen. Järnvitriolens egen grå kulör utvecklas nämligen inte förrän efter några månader, samtidigt som betsen försvinner.

Obs! Järnvitriol skall inte strykas på virket förrän det sitter uppe på väggarna, annars finns risk för att man lägger på för mycket lösning och kulören blir ojämn. Se till att skydda närliggande puts- eller betongytor från stänk av järnvitriollösning, eftersom de färgas starkt gula av lösningen.

PRODUKTER I ARTIKELN

Flat lackpensel, 100 mm
Flat lackpensel, 100 mm 225 kr
Silverbets
Silverbets 79 kr
Plåtburk 5 L
Plåtburk 5 L 100 kr
Järnvitriol
Järnvitriol 199 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera