Goda råd

Goda råd

Om linoljefärg

Några goda råd på vägen:

• Måla tunt, oavsett underlag. Förr kunde en målarlärling skämtsamt få följande råd av målarmästaren: 

"Om du har tio liter färg i burken när du börjar måla, så skall du ha elva liter när du är klar. För tjockt målad färg skrynklar sig nämligen när den torkar."

Detta är en sanning med modifikation. Visserligen ska du måla betydligt tunnare skikt än vid målning med exempelvis akrylatfärg, men målar du väldigt tunt med linoljefärg kan det leda till att du får måla en fjärde eller till och med en femte strykning för att få ett jämnt och hållbart resultat. En målad yta som är ömsom matt, ömsom blank på grund av ojämnt sugande underlag är inte färdigmålad. Om du ser att det blir flammigt på en gång kan du i mellanstrykningen måla en extra omgång endast på de matta partierna eller stryka hela ytan ytterligare en gång. Som nybörjare är det ofta bättre att måla väldigt tunt för att med tiden stegvis lära handen hur tjockt det går att måla utan att färgen skrynklar sig.

• Pröva dig fram! Provmåla på en undanskymd yta innan du ger dig på de stora och viktiga.

• Rör alltid om färgen noga före målning. Använd gärna Gysinges egen omrörare som kopplas till borrmaskin. Ett mer effektivt redskap finns inte! Den fungerar även till 1-litersburkar.

• Linoljefärg blir bäst utomhus om den målas när temperaturen ligger på minst 10 plusgrader och den relativa luftfuktigheten under 80 procent. Underlaget skall alltid vara torrt (ca 15-18 procent fuktkvot). Maj-augusti är bästa målningsperioden.

• Måla aldrig på direkt solbelyst yta eller på solvarmt underlag för att undvika blåsbildning.

• Om färgen »kryper« och inte vill fästa är den underliggande ytan för fet. Tvätta av ytan med lite balsamterpentin eller tillsätt några droppar ammoniak i färgen så släpper motståndet. 

• Linoljefärgen är torr först när man kan trycka med tummen mot färgen, vrida runt, och färgen ändå inte lossnar från underlaget. Linoljefärgen skall förena sig med underlaget, inte ligga som ett eget skikt ovanpå. Arbeta alltså in färgen ordentligt (vilket inte är svårt med bra pensel i handen)! 

• När har man uppnått tillräcklig täckning på färgen? Svar: När du själv är nöjd och ytan har jämn glans.

• Kvist inomhus på furu behöver schellackeras före målning, annars uppstår kådgenomslag som bruna fläckar. Stryk Gysinges shellacklösning tunt över kvistarna. Låt därefter torka minst ett par dygn. Eventuellt blanka fläckar som bildas försvinner efter slutstrykningen när underlaget är mättat. Kvist utomhus schellackeras inte av tradition, men om man vill göra sig besväret, så fungerar det utmärkt. Det kan ju kännas bra att slippa kådgenomslag på ljust målade, fina snickeridetaljer.

• En bra pensel skall hålla kvar färgen utan att den rinner. Borsten bör vara äkta och styv för att hålla mot slitage. Färgen skall nämligen arbetas in i underlaget. Gysinges penslar är utvecklade för linoljefärg! En anstrykare har tät borst, håller bra med färg och ska användas för att stryka ut färgen. För att släta ut färgen och få fina penseldrag används en torr flat lackpensel eller moddlare.

• För att slippa tvätta penslar ideligen - ställ dem i en burk med rå linolja eller penselolja när du inte använder dem. Så kan de stå i månader och det är bara att klämma ur linoljan och använda dem igen.

• Gamla hoptorkade penslar kan räddas om de ställs i linoljesåpa. Ta upp penseln och massera borsten med jämna mellanrum. Avbryt när borsten är mjuk igen. Låt dem inte stå längre än nödvändigt för då blir borsten skör, stråna går av och lämnar korta fragment i färgen. Fler tips och råd om penslar hittar du i vår artikel Penslar - Tips och rengöring.

• Låt gärna huset stå obehandlat ett år innan fasaden målas och ännu längre om du ska måla på tryckimpregnerat virke. Om virket är av bra kvalitet och regnvattnet inte hela tiden rinner på fasadytorna klarar sig huset till och med utan färg.

• Utomhusgrundfärg ska helst målas över inom samma säsong, annars kan grundfärgen bli för hård och glansig för att mellanstrykningen skall fästa ordentligt.

• Nymålade ytor, som ligger emot varandra, till exempel bågarna i ett kopplat fönster, kan lätt fastna ihop. Pudra därför anläggningsytorna med talk när färgen är damm-, men inte genomtorr.

• Brytning av linoljefärg tillgår enklast så att du blandar olika kulörer ur burkarna med varandra. Torrpigment bör inte användas, eftersom du då lätt kan förrycka proportionerna mellan linolja och pigment.

• Tvätta inte med målarsoda. Sådan soda är svår att skölja bort, sköljvattnet måste nämligen vara rejält varmt och faran är att de sodarester som ändå blir kvar, påverkar målningsresultatet negativt. Använd istället Gysinges miljövänliga Målartvätt, som går att skölja bort med bara kallt vatten även om varmt eller ljummet vatten är att föredra.

• Om fasaden skulle bli utsatt för svamp- eller algangrepp (»svarta prickar«) tvättas detta lätt bort med Gysinge målartvätt, rent vatten och en skurborste, bästa algtvätten enligt många.

• Måla inte om huset bara för att linoljefärgen ser smutsig ut. Tvätta det istället med Målartvätt. Gäller inte bara linoljefärg, utan även moderna färger.

• Val av lösningsmedel? Alla lösningsmedel är skadliga att inandas. God luftväxling är därför alltid viktigt när du arbetar med lösningsmedel. Det går även bra att måla utan att tillsätta lösningsmedel! Då får du i stället jobba med att stryka ut färgen mer. Använd metoden med en våt och en torr pensel som beskrivs ovan.

Bränn eller dränk! Trasor indränkta med linolja eller linoljefärg kan självantända. Lägg dem i en hink med vatten efter användandet, så finns det ingen risk. 

 

PRODUKTER I ARTIKELN

Målartvätt 1 L
Målartvätt 1 L 129 kr
Utomhusgrundfärg
Utomhusgrundfärg Från 435 kr
Linoljefärg Vit
Linoljefärg Vit Från 135 kr
Rund anstrykare, 35 mm
Rund anstrykare, 35 mm 235 kr
Flat lackpensel, 50 mm
Flat lackpensel, 50 mm 129 kr
Schellackpensel 20 mm
Schellackpensel 20 mm 59 kr
Schellack 0.5 L
Schellack 0.5 L 220 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera