Måla med linoljefärg

Måla med linoljefärg

Gör det själv

Måla med linoljefärg

Du kan måla med linoljefärg i stort sett på alla fast sittande moderna färgtyper, utan att skrapa bort färgen, men linoljefärgen blir då en utanpåliggande färg eftersom den inte kan tränga in i underlaget. Du förlorar då delar av linoljefärgens alla goda egenskaper. Bäst resultat får du om du målar med linoljefärg rakt igenom men vi vet att man inte alltid har den tid eller möjlighet. (Vid målning på en tidigare plastfärgsmålad yta rekommenderar vi att så mycket som möjligt av den gamla färgen skrapas bort före ommålning.) 

Fakta - om den goda linoljefärgen

Avsedd för: Utomhus på hyvlat trä, plåt och järn. Utmärkt även ovanpå gammal linoljefärg.  Inomhus på hyvlat trä, puts, järn etcetera. Lämplig både i torra och fuktiga utrymmen. 

Åtgång: På släta ytor cirka 12 till 15 kvm per liter, en strykning. 

Glans: Blank som nymålad, men går ner till halvmatt efter någon månad. Kan mattas snabbare genom tillsats av balsamterpentin i sista strykningen.

Förtunning: Kan förtunnas med kokt kallpressad linolja eller balsamterpentin.

Linoljan: Linoljan är av bästa kvalitet, tillverkad i obruten tradition på samma fabrik sedan 1839. Den kallpressade linoljan är kokt enligt tradition för att minimera mögelpåväxt.

När man målar med linoljefärg behöver man oftast två penslar. Först målar man fast färgen med en rund pensel med tät borst.

Penseln skall kunna ta upp mycket färg och hålla kvar den utan att den droppar. Det är kännetecknen på en bra pensel. Med en sådan, hos oss kallad »rund anstrykare«, slipper man doppa penseln i burken så ofta. Inte minst viktigt att tänka på när man skall måla tak eller stå i obekväm ställning på stege. Färgen fäster bra i underlaget med en rund anstrykare.

Den styva borsten gör att färgen inte bara lägger sig som ett skinn ovanpå ytan, utan verkligen förenar sig med underlaget. Däremot är det svårt att få färgen slät och jämn, utan synliga penseldrag, med bara en rund pensel.

För att »släta« färgen har en riktig målare därför alltid även en flat lackpensel med sig. Med den går han efter och jämnar ut färgen. Den platta penseln kallas flat lackpensel i vårt sortiment.

Måla med linoljefärg - steg för steg

Vid målning ovanpå annan färg än linoljefärg finns alltid en risk att den underliggande färgen släpper då en färg aldrig kan aldrig vara bättre än sitt underlag. Det är alltså svårt att veta exakt hur den färg du har beter sig med två-tre lager linojefärg ovanpå. Prova gärna på en mindre yta först! Du har väl sett att vi har provburkar i nästan alla kulörer?

1. Ta reda på - vad är det målat med tidigare?

  • Små hårda färgflagor, krackelerad eller  kritad yta - Linoljefärg. 
  • Stora hårda färgflagor - Annan oljebaserad färg. 
  • Stora lite sega flagor - Plastfärg/Akrylatfärg.

2. Gör grundarbetet!

För en hållbar och långsiktig renovering är vårt  råd att vara alltid noga med grundarbetet. Ett väl utfört grundarbete får man igen tusenfallt. Och tvärtom? Svaret på den fråga säger sig självt.

Ska du måla på nytt fasadvirke eller nytt trä? Lämna det gärna omålat ett år så att träet hinner acklimatisera sig med sina omgivningar i alla säsonger. Ett virke av god kvalitet kan vara obehandlat i många år.  (Har du tryckimpregnerat virke vill du gärna låta det stå längre för att garantera ett underlag som inte reagerar med färgen). Fortsätt läsa intruktionerna utifrån det underlag du har. 

 OMÅLAD YTA

  • Slipa ytan med fint sandpapper. 
  • Borsta rent från damm och smuts. Eventuellt våttorka.
  • Schellackera eventuella kvistar.
  • Låt torka

 TIDIGARE MÅLAD YTA

  • Tvätta med målartvätt
  • Skölj noga. Låt torka.
  • Skrapa bort löst sittande färg. 
  • Slipa och spackla eventuella ojämnheter. 
  • Borsta rent från damm och smuts. 
  • Torka av ytan.

Nu kan du antingen direkt scrolla ner till avsnitt  5. Målning - såhär gör du eller fortsätta med 3. Grundoljning om underlaget är väldigt uttorkat. Vid målning av fasad, fönster, trädgårdsmöbler och liknande utsatta produkter/fasader så rekommenderer vi en grundoljning eftersom målningsresultatet blir mer långsiktigt hållbart. 

3. Gysinges grundoljningsmetoder - så här gör du

Bra nybörjarmetod och när man vill undvika att värma linoljan:

  • Halvolja med hälften balsamterpentin och hälften kokt kallpressad linolja.
  • Applicera med pensel.
  • Torka av överskott efter cirka en timme.

Bra när man målar till exempel trädgårdsmöbler:

  • Grundolja med hälften kokt kallpressad linolja och hälften vald kulör av linoljefärg.
  • Måla tunt. Låt torka. Ger täckning snabbare.

Ger en mycket bra impregnering för ett hållbart resultat. Rekommenderas på fönster och fasadpanel:

  • Grundolja med kokt kallpressad linolja som värmts till cirka 80 C i en termostatstyrd oljevärmare.
  • Applicera den varma oljan med pensel.
  • Torka av överskott efter cirka en timme.
Efter du grundoljat avvakta minst tre dygn innan du målar ytan. Det för att undvika blåsbildning i färgen.

4. Schellack

Kvistar och kådrika partier kan gärna schellackeras, även utomhus. Har du grundat med varm, kokt linolja så utförs schellackering efter detta steg eftersom värmen smälter och stabiliserar kådan något, annars före.

Schellack måste läggas på den rena träytan direkt, det är ingen idé att schellackera målade ytor.

5. Målning - så här gör du

  • Grunda med färgen förtunnad med cirka 10% balsamterpentin.
  • Måla tunt. Låt torka

Svep över ytan med ett fint sandpapper i träets riktning. Fibrerna reser sig vid första strykningen och ytan blir taggig och vass. Resultatet blir mycket bättre när man “kapar” topparna.

  • Mellanstryk med färgen förtunnad med cirka 5% balsamterpentin.              
  • Slutstrykning med oförtunnad färg. Vill man undvika glans i färgen kan man även förtunna slutstrykningsfärgen med cirka 5% balsamterpentin.
  • Måla tunt. Låt torka.

Linoljefärgen är torr först när man kan repa ytan med nageln, utan att den drar med sig mjuk färg. Eller trycka med tummen mot färgen, vrida runt, och färgen ändå inte lossnar från underlaget. 

Linoljefärgen skall förena sig med underlaget, inte ligga som ett eget skikt ovanpå. Arbeta alltså in färgen ordentligt (vilket inte är svårt med bra pensel i handen)! 

Tips!

  • En terpentintillsats i färgen är att föredra om man är ovan linoljefärgsmålare och riskerar att måla för tjockt.
  • Halvolja kan aldrig vara dåligt, vare sig inomhus eller utomhus.
  • Inomhus har man traditionellt varit mer benägen att späda färgen med terpentin, eftersom den torkar snabbare. Men den blir också mer känslig, mattare och bryts lättare ned av terpentinet, så utomhus kan man ha fördelar att jobba utan terpentintillsats, då miljön kräver ännu mer av färgens hållbarhet.
  • Vill man undvika lösningsmedel kan man måla med färgen oförtunnad i alla strykningar. Var noga med att stryka den tunt.

7. Rengöring av penslar

  • Målningen är avslutad: Måla ur penseln, ta lite balsamterpentin på penseln, ställ i linoljesåpa utspädd i lite vatten. Låt stå ett par timmar, tvätta sedan i ljummet vatten.
  • Du ska fortsätta måla: Måla ur penseln så mycket det går, ställ sedan penslarna i penselolja eller rå linolja och där kan de stå i princip till ditt nästa målningsprojekt. När du sedan ska måla nästa gång torkar du nog ur oljan ur penseln. 

 

Om färgen blir flammig

Flera har påpekat att linoljefärg kan bli flammig när den torkar, ömsom matt, ömsom blank. Färgen är helblank i målningsögonblicket, men övergår normalt till att bli halvmatt efter cirka en månad. Ibland kan det dock bli blanka flammigheter i färgen. Den vanligaste orsaken är att underlaget suger olika. Här kommer några bra tips för att komma till rätta med problemet kan vara:

– Måla en gång till. Då blir underlaget jämnt mättat och glansen också jämnare.

– Lägg i ett par-tre procent terpentin även i slutstrykningsfärgen (endast inomhus)

– Slipa försiktigt med vår stålull när färgen är riktigt torr. 

Skötsel och förvaring

Linoljefärg kan till skillnad från vattenbaserad färg förvaras kallt och i frostgrader. I en tättslutande burk håller linoljefärgen i princip hur länge som helst. 

Om du har förvarat burken väldigt lång tid kan pigmentet kan ha samlats i botten och har det kommit in luft är det vanligt att det bildas en färghinna. 

Om det har bildats skinn, skär noggrant runt kanten och lyft försiktigt bort skinnet. Rör ihop resterande färg tills den är jämn och slät. Skulle det vara så att pigmentet har kristalliserats, alltså bildat små korn, kan man testa att sila färgen genom en nylonstrumpa. Ett välbeprövat målartrick.

Hållbarhet

Linoljefärg åldras genom nötning, kritning och vittring. Genom att linoljefärgen tunnar ut sig själv, slipper man arbetsam skrapning och borttagning med kemikalier den dagen man vill måla om eller förbättringsmåla.

Normalt spann mellan ommålning är 10-15 år. Bor man däremot i ett område med mycket fukt och annan yttre miljöpåverkan eller har målat med en ljus färg får man räkna med att måla om oftare. Samma sak gäller mer utsatta fasader som till exempel ligger i söderläge.

Vänligen observera att alla tekniska råd som ges av oss antingen i denna beskrivning eller på annat sätt vare sig det är muntligt eller skriftligt ges av välvilja och i god tro, men utan garanti, eftersom målningsteknik, underlag och väderförutsättningar är utanför vår kontroll. 

PRODUKTER I ARTIKELN

Linoljefärg Gulockra Natur
Linoljefärg Gulockra Natur Från 139 kr
Linoljefärg Rödockra Natur
Linoljefärg Rödockra Natur Från 139 kr
Mandelgren Penselolja 1 dl
Mandelgren Penselolja 1 dl 95 kr
Linolja, kokt kallpressad
Linolja, kokt kallpressad Från 135 kr
Linoljefärg Kromoxidgrön
Linoljefärg Kromoxidgrön Från 139 kr
Linoljefärg Vit
Linoljefärg Vit Från 139 kr
Målartvätt 1 L
Målartvätt 1 L 135 kr
Gysingesåpa pump 500 ml
Gysingesåpa pump 500 ml 99 kr
Stålull
Stålull 155 kr
Rund anstrykare, 20 mm
Rund anstrykare, 20 mm 110 kr
Flat lackpensel, 30 mm
Flat lackpensel, 30 mm 99 kr
Plåtburk 1L
Plåtburk 1L 40 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera