Måla med matt linoljefärg

Måla med matt linoljefärg

Så här gör du

För den otålige

Matt linoljefärg är en vacker färg med exceptionellt matt yta och intensivt djup kulör. Den är otroligt användbar, enkel att måla med och fäster lätt på de flesta underlag. Den är särskilt vacker som vägg och takfärg inomhus. Men den går också att måla på putsad yta inomhus, möbler och snickerier.

Kulörhistorik - Speciellt i slutet av 1700-talet rådde ett mode med elegant pastellfärgade väggar och till detta bårder i starkt avvikande färger.  Det här är ett internationellt mode, men för oss i Sverige förknippar vi det främst med Gustaf III och hans tid.

Den sengustavianska tidens färgval med rumsfiler målade i rosa, grönt, blått, grått och gult levde sedan kvar hela 1800-talet och de enfärgade väggarna fick ännu ett uppsving i början av 1900-talet och fanns till och med kvar som ett viktigt inslag i den sparsmakade funkisen.

Möbelrestaurerarens favorit - Många möbelrestaurerare målar avlutade möbler med vår matta linoljefärg. De har kommit på att om man målar med matt linoljefärg i rätt kulör, nöter färgen med stålull och slutligen »smutsar« ner den med lite grön umbralasyr så blir den hyfsat lik orinigalmöblernas färg med patina. Matt linoljefärg blir nämligen rätt så tjock och ser ut som gammal linoljefärg när den torkar.  

Så här gör du:

Matt linoljefärg är utmärkt för tak och väggmålning inomhus. Lämplig på trä, papp, puts,mur etc. Lämlig vid schablonmåleri. Kan även användas som slipgrund.

Nymålning:

  • Borsta ren ytan från damm och smuts.
  • Spackla eventuella ojämnheter om det behövs. Låt torka.
  • Slipa spacklet försiktigt med fint slippapper. Täck spacklet med ett lager färg. Låt torka.
  • Grundmåla hela ytan. Matt linoljefärg behöver inte spädas och målas flödigare än traditionell linoljefärg. Låt torka. Torktiden ligger på cirka 4 timmar vid normal rumstemperatur.

OBS! Matt linoljefärg innehåller balsamterpentin och kan därför ha en skarp lukt. Viktigt därför att ha öppna fönster när du målar och att inte sova i rummet förrän du känner att lukten är utvädrad.

  • Stryk hela ytan en gång till. (Färgen bör täcka på två strykningar om du inte målar på ett extremt sugande eller brokigt underlag.) Låt torka.

Målar du på starkt sugande underlag såsom grålumppapp, så föreslår vi att du stryker ytan med limvatten först för att inte pappen skall suga alltför mycket färg.

Recept limvatten: 4.5 l vatten och 0.5 l tapetklister. Rör om väl.

Ommålning:

  • Tvätta ytan med Gysinges målartvätt. Skölj väl. Låt torka.
  • Skrapa bort löst sittande färg. Slipa ner vassa färgkanter och spackla om det behövs. Låt torka.
  • Slipa spacklet försiktigt med fint slippapper.
  • Stryk sedan ytan en gång. Låt torka.
  • Måla sedan en gång till. Låt torka.

PRODUKTER I ARTIKELN

Flat lackpensel, 70 mm
Flat lackpensel, 70 mm 165 kr
Dammborste
Dammborste 95 kr
Stålull
Stålull 155 kr
Matt linoljefärg Vit
Matt linoljefärg Vit Från 139 kr
Målartvätt 1 L
Målartvätt 1 L 135 kr
Matt linoljefärg Blågrå
Matt linoljefärg Blågrå Från 139 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera