Penslar - tips och rengöring

Penslar - tips och rengöring

Goda råd om penslar

Några goda råd om penslar

Att satsa på penslar av god kvalitet är en lönsam liten investering av flera skäl:

De är lättare att arbeta med eftersom de håller färgen bättre utan att droppa; det är lättare att uppnå ett bra resultat eftersom de är jämnare och tätare i borsten. De är lättare att rengöra, släpper inte borsten lika lätt som mindre bra penslar.  

När du tar en paus i målningsarbetet så ställ penseln i en burk med penselolja. När du pausat färdigt är det bara att ta upp den igen och stryka ur den mot en tidning och återuppta målandet. Alternativt kan du stoppa penseln i en lufttät plastpåse i frysen. Däremot ska du inte låta penseln stå i lacknafta eller terpentinbad eftersom det »äter« upp penselns borst så att den blir ojämn och förstörd.

Dessa råd gäller för pauser om någon dag. Vid längre uppehåll eller vid byte av kulör ska däremot penslarna rengöras noga. 

Rengöring av penslar

Börja med att stryka ur all överflödig färg. Därefter kan du tvätta ur penseln i lite terpentin och därefter tvätta och skölja den i ljummet vatten med lite Gysingesåpa. Du kan även gå på det mera miljövänliga alternativet och hoppa över terpentinet och tvätta ren penseln direkt i en lite starkare koncentration av vatten och Gysingesåpan (linoljesåpa). Gysingesåpan (linoljesåpan), som är en ren naturprodukt, löser upp och tvättar ur linoljefärgen ur penselns borst och du behöver inte bekymra dig över vad du ska göra med slattarna av giftiga lösningsmedel. 

När penseln är ren kan du hänga upp den på en spik så att den får dropptorka. Då bibehåller borsten sin form bättre. Om borsten har blivit spretig eller deformerad efter ihärdigt målande kan du efter rengörig doppa den i ren Gysingesåpa (linoljesåpa), stryka tillbaka formen och sedan låta den torka. Penselns borst stelnar då i sin rätta form och när du sedan vill använda den igen är det bara att skölja den i ljummet vatten så blir den mjuk och fin igen. Såpan ska alltid sköljas ur före målning. Ytterligare ett sätt att förvara en pensel är att låta den stå i penselolja.

En pensel av god kvalitet ska ha en borst av svinhår. Borsten ska var tät för att hålla färgen bättre och stråna ska vara jämnlånga för att den anstrukna ytan ska bli jämn och slät.

På en anstrykare ska borsten ha en liten hålighet i mitten som gör att den håller färgen extra bra. Vill man trimma penselns borst mellan varven kan man göra det genom att stryka den över ett ark grovt sandpapper några gånger – från vänster till höger och från höger till vänster.

En alldeles ny pensel »döper« man lämpligen genom att lägga den med både skaft och borst i rå linolja eller penselolja så att den får en riktig impregnering. När det sedan är dags att använda penseln är det bara att tvätta den med såpa och vatten och sedan stryka ur den så att alla lösa hår som alltid finns i en ny pensel släpper. Då slipper du få hår på den målade ytan. 

Penslar

Linoljefärgsmålning:

1. Rund anstrykare

2. Flat lackpensel

3. Vinkelpensel

Slamfärgsmålning:

4. Målningsborste

5. Hornsugga

Schablonmålning:

6. Schablonpensel (stöpplare)

Ådringsmålning:

7. Ådringskammar (utgått ur sortimentet)

8. Björkådringspensel 

PRODUKTER I ARTIKELN

Penselolja
Penselolja Från 85 kr
Rund anstrykare, 45 mm
Rund anstrykare, 45 mm 345 kr
Schablonpensel 30 mm
Schablonpensel 30 mm 185 kr
Vinkelpensel
Vinkelpensel 195 kr
Flat lackpensel, 100 mm
Flat lackpensel, 100 mm 219 kr
Flat lackpensel, 50 mm
Flat lackpensel, 50 mm 129 kr
Rund anstrykare, 20 mm
Rund anstrykare, 20 mm 105 kr
Rund anstrykare, 35 mm
Rund anstrykare, 35 mm 235 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera