Golvolja

Golvolja

Gör det själv

Oljning av golv

Golvoljan som säljs i Gysinge är underhålls- och utseendemässigt ett mycket bra alternativ, speciellt till golvlack, i de utrymmen i bostaden där golven slits, smutsas och fläckas mycket, t ex i kök och farstu. En stor fördel är att du kan utföra arbetet med oljningen själv och att golven inte behöver slipas om mellan varje renovering, vilket ju krävs om du använder lack. Vid renovering av oljade golv behöver du endast olja de slitna partierna av golvet, övriga delar kan lämnas utan åtgärd, eller bara poleras med en trasa fuktad med golvolja. En bruksanvisning följer med förpackningen.

Golvoljan passar, förutom till golv, utmärkt bra till att olja trösklar, trämöbler, dörrar, fönster etc. Den är även utmärkt som klinkerolja och på tegelgolv.

Förberedelser vid golvoljning

Golvoljan rekommenderas endast på nyhyvlade eller nyslipade ytor. På gamla och slitna ytor kan behandlingen lätt komma att se ojämn ut. Behandlingen bör utföras i rumstemperatur, eftersom oljan tjocknar vid kyla. Golvet skall vara dammsuget, varmt, torrt och rent vid behandlingen. 

 

Dag 1

Skaka dunken ordentligt. Stryk ut oljan jämnt och flödigt med en bred lackpensel. Låt oljan stå och dra in i golvvirket. Fördela den jämnt så att träet mättas ordentligt. Gammalt golv suger oftast mer än nytt.

Om golvet fortfarande är glänsande vått efter ett par timmar – tag upp överskottsoljan med trasor. Låt torka.

Dag 2

Polera golvet för hand med en slipduk. Handlar det om stora golvytor finns det polermaskiner med Scotch Brite-rondell att hyra på färgvaruhusen. Bästa resultat får du dock om du gör arbetet för hand och polerar i brädernas längdriktning.

Poleringen är nödvändig för att ta ner de toppar och ojämnheter som bildas när träet reser sig efter oljeindränkningen. En opolerad yta smutsas däremot fort och blir svårstädad.

Dammsug golvet och torka med en lätt fuktad trasa. Låt torka. Upprepa oljebehandlingen. Nu suger golvet mindre.

Efter ett par timmar, när golvet har sugit färdigt - fördela eventuella oljepölar med pensel och polera med en slipduk. Överbliven olja stannar då i duken. Polermaskin kan också användas till detta moment.
Låt torka till dag 3 då golvet är klart att användas.

 

Obs! Oljedränkta trasor läggs i vatten eller eldas upp för att förhindra självantändning.

PRODUKTER I ARTIKELN

Golvolja, 5 L
Golvolja, 5 L 1 625 kr
Flat lackpensel, 70 mm
Flat lackpensel, 70 mm 165 kr
Flat lackpensel, 100 mm
Flat lackpensel, 100 mm 225 kr
Slipduk till golvolja
Slipduk till golvolja 15 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera