Målade golv

Målade golv

Vanligt i högreståndsmiljö på 1700-talet

Måla trägolv med linoljefärg

Att måla trägolv med linoljefärg var vanligt i högreståndsmiljö redan på 1700-talet. I andra miljöer blev det modernt först på 1800-talet. Idag finns inte så många sådana golv kvar. Oftast är det mesta av färgen bortskurad och ligger kvar bara som en kant av färg längs väggarna. Ofta har husets ägare inte ens förstått att det är ett tecken på att golvet tidigare varit målat.

Kulörvalet har varierat, men som alltid har man valt utseenden som ansetts finare än det enkla trägolv man målat över. På slott och herresäten var det vanligt med kalkstensgrått (15-30 procent kimröksgrått eller 50-60% grön umbra enligt vårt färgbrytningssystem) under hela 1700-talet. Även rutiga golv förekom, sådana som imiterade stengolv i svart och vitt, grått och vitt eller grått och svart. ››Fuskparkett‹‹ - parkettimiterande målning i olika bruna nyanser, var också vanligt.

På 1800-talet, när målade golv blev populära i vidare kretsar, var ekgult (15-30 procent gulockra linoljefärg) en ofta förekommande kulör, tillsammans med den tidigare nämnda kalkstensgrå. Båda kulörerna hängde kvar ända in på 1900-talet. Brunt och engelskt rött var heller inga ovanliga kulörer. Dessutom målades trägolven ibland i schablonmönster, så att golven såg ut som heltäckande textilmattor.

Att måla sitt golv kan vara ett bra alternativ för den som har så nedslitna golv att det inte finns någon annan utväg. Eller för den som har fula fernissade golv och inte vill
kosta på borttagning av fernissan. För den första kategorin gäller att först hyvla bort alltför uppstående kvistar, samt att laga de ställen där golvet är direkt trasigt. Sådana lagningar kommer inte att synas sedan golvet blivit målat. 

Själva målningen tillgår på samma sätt som annan målning med linoljefärg inomhus. Se till att du har samma kulör genom alla lager, annars kommer den avvikande färgen titta fram en dag när ytan slitits igenom. Måla tunt, som alltid. Det håller bäst. Du behöver inte lacka ovanpå linoljefärgen. Den är stark nog i sig. Målade golv är lätta att underhålla med vanlig dammsugning och våttorkning. I kök, där du kanske vill ha en något glattare yta, kan du använda så kallat golvvax ett par gånger om året, när du städar.

PRODUKTER I ARTIKELN

Målade golv
Målade golv 265 kr
Golvvax, 1L
Golvvax, 1L 245 kr
Linoljefärg Grön Umbra 60%
Linoljefärg Grön Umbra 60% Från 135 kr
Oval anstrykare special, 65 mm
Oval anstrykare special, 65 mm 395 kr
Linoljefärg Kimröksgrå
Linoljefärg Kimröksgrå Från 135 kr
Linoljefärg Engelskt Röd
Linoljefärg Engelskt Röd Från 135 kr
Linoljefärg Gulockra Natur
Linoljefärg Gulockra Natur Från 135 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera