Skurgolv

Skurgolv

Gör det själv

Såpskura golvet

Få detaljer i ett hus betyder så mycket för känslan och stämningen som golvet. Ett skurgolv är ett obehandlat trägolv som genom slitage och skurning fått en hård, tålig och vacker ljus yta. Olika träslag reagerar olika på såpskurning. Grangolv blir ljusa. Därför valde man ofta gran till golven. Furugolv blir något mörkare än gran. Men alla golv blir grå om de skuras med varmvatten. Vattnet skall alltså vara kallt! Vår linoljesåpa, Gysingesåpa, är fet och torkar därför inte ut golven på sikt som annan såpa kan göra. 

Ett obehandlat golv mörknar av solljus medan ett såpskurat golv blir ljusare. Därför blir också ett såpskurat golv mörkare där det täckts av mattor.

Såpskura ett nytt golv 

När du lagt in ett nytt oslipat gran- eller furugolv kan du såpskura golvet några gånger innan du tar golvet i bruk för att snabbare få den tåliga yta som såpskurningen ger. Golvet bleks också av såpan för varje gång det skuras, vilket gör vitpigment, lut eller andra "fuskmetoder" överflödiga. Såpskura ungefär 5 gånger (om du orkar!) och använd en högre koncentration av såpa, minst 5 dl per 10 liter vatten. 

Återställa ett lackat golv

Om ditt gamla skurgolv någon gång lackats så går det att återställa. Slipa först bort lacken och såpskura sedan golvet ungefär fem gånger innan det tas i bruk. Slipningen gör golvet känsligt och mjukt men med regelbunden såpskurning blir golvet efter bara ett par år vackert och tåligt igen. 

Skurgolv, quick fix! 

Många frågar efter genvägar när det gäller att åstadkomma såpskurade golv men någon sådan quick fix finns tyvärr inte. Ett ljust lättskött skurgolv kan endast åstadkommas genom regelbunden skurning. Ett nyinlagt golv som såpskuras några gånger innan det tas i bruk samt regelbundet 1-2 gånger per år därefter blir på några år ett väldigt vackert och tåligt golv som är mjukt och skönt att gå på.

Du behöver ...

 • En skurborste på skaft.
 • En skurtrasa eller mopp att ta upp sköljvatten med
 • Två hinkar; en för såpvatten och en med rent sköljvatten.
 •  Dosering ca 2-3 dl såpa till 10 l vatten.

 

1. Fukta golvet

 • Fukta golvet med kallt vatten - Om golvet är stort, ta några brädor i taget.
 • Dosera 2 - 3 dl flytande såpa på 10 l kallt vatten (en hink).

2. Skura

 • Arbeta med såpvattnet i brädornas längdriktning. Skura några brädor i sänder. Lägg koncentrerad såpa på borsten och skura intensivare på fläckar och kraftigt smutsade ställen.
 • Tänk på att aldrig lägga såpa på torrt trä, då blir det fläckar som inte går bort! 

3. Eftersköljning

 • När du skurat en bit använder du trasan eller moppen för att ta upp såpvattnet.
 • Skölj golvet med kallt vatten tills golvet är helt rent.
 • Tänk på att inte låta skurvattnet torka in i golvet, då blir det fläckar.

Det räcker om du skurar vid behov, när golvet är ordentligt smutsigt, två tre gånger per år. Däremellan räcker det med våttorkning för att få bort lättare smuts.

Fläckar på skurgolv

Gamla skurgolv i lokaler som använts till annat än bostad är ofta fula av fettfläckar, tjära och annat, som det kan vara svårt att skura bort. Detta recept är effektivt vid borttagning av sådana fläckar. Men ta det försiktigt, medlet är starkt och luktar fränt! Använd därför skyddsglasögon och gummihandskar, vädra noga och - håll barnen borta.

Börja med att skura rent golvet med linoljesåpa och kallvatten. Blanda därefter, medan golvet fortfarande är fuktigt:

1 del koncentrerad (30%) ammoniak

2 del koncentrerad (12%) väteperoxid

2 delar vatten

Pensla lösningen på fläckarna. Låt stå en stund tills fläckarna börjar ››koka‹‹ på ytan. Låt dem koka färdigt. Skölj därefter noggrant med kallt vatten. Tillsätt lite ättikssprit i sista sköljvattnet för att stoppa den kemiska reaktionen. Låt torka och se om resultatet duger. Annars – upprepa behandlingen.

I gamla möbler

Ovanstående recept är också användbart om du vill tvätta ur gamla skåp, sängar och andra möbler, som är fläckiga och luktar illa inuti. Men var försiktig! Lösningen tar även med sig färgen. Skydda därför värdefulla målade ytor från stänk och rinningar. Och låt sedan träet torka sakta, så att det inte spricker.

Här hittar du tips om andra användningsområden.

PRODUKTER I ARTIKELN

Skurborste för skaft
Skurborste för skaft 115 kr
Gysingetrasan
Gysingetrasan 229 kr
Gysingesåpa 5 liter
Gysingesåpa 5 liter 555 kr
Gysingesåpa 2.5 liter
Gysingesåpa 2.5 liter 329 kr
Gysingesåpa 1 liter
Gysingesåpa 1 liter 145 kr
Paketpris! Gysingesåpa
Paketpris! Gysingesåpa 610 kr
Gysingesåpa Oparfymerad 5 L
Gysingesåpa Oparfymerad 5 L 555 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera