Gran eller Furu

Gran eller Furu

Golvmaterialen genom tiderna

Grangolv - Sveriges vanligaste golvmaterial genom tiderna

Först som kilsågade och handhyvlade plankgolv fram till omkring 1860-talet, då ångsågarna gjorde sitt intåg, sen som jämbreda bräder av maskinbearbetad kvalitet. Både sågningen och hyvlingen sker alltså maskinellt från 1800-talets senare del.

Att just granen var så vanlig som golvmaterial har flera orsaker. En orsak är den att de är lättare att hålla rena än furugolv. Inget golvmaterial blir nämligen så ljust och slittåligt som en såpskurat grangolv. Kanske därför också som grangolven fått stå till­baka för furan under 1900-talets senare del när plastlacken kom på modet. Grangolv blir nämligen gula och tråkiga när man plastlackar dem, medan furan blir rödare och mustigare i färgen. En annan fördel med ett grangolv är att det dessutom är tåligare mot stötar, jämfört med ett furugolv, som lätt får ärr eller märken.

Furugolv - Sveriges näst vanligaste golvmaterial

Furan har en tendens till att vara segare än gran och anses av de flesta som ett mycket lättare material att hyvla än gran. Därför brukar fönster, dörrar och snickerier i övrigt vara gjorda av fur.

Trött på springor i golven?

Gamla trägolv och trätak har ibland torkat isär. Ofta handlar det om hus som stått oeldade i decennier och plötsligt värmts upp på kort tid för att någon skall flytta in. Då brukar tapeterna spricka, spännpapptaken rämna och träet torka så att det till och med går ur spont. Ett gammalt hus skall värmas sakta! 

Trä rör sig, sväller och krymper. Det är naturlag. Bästa virket (senvuxet, tätt mellan årsringarna, kådrikt) rör sig bara några procent. Snabbvuxet virke rör sig mer. Det
gäller alltså att ge plats åt den rörelsen. Räkna med att springornas totala bredd måste få uppgå till minst 3-4 centimeter per meter. Sådana »normala« springor brukar inte vara några problem. Problemet blir när springorna öppnar sig så att bräderna går ur spont. Enda riktiga åtgärden är då att plocka upp golvet eller taket och spika om det på nytt. Men fortfarande med utrymme för träets svällning och krympning!

Vad du än gör, täta inte igen springorna med fogmassa eller silikon! Springorna blir bara ännu fulare när fogmassan åldras och släpper. Och det egentliga problemet kvarstår.

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera