Hyvlade och handhyvlade
Våra hyvlade snickerier från andra halvan av 1800-talet är av en maskinhyvlad sort som var vanlig i hela landet. Modellen brukar kallas för »franska snickerier« och fanns i produktion till en bit in på 1900-talet. Normalt fanns två varianter, en mer påkostad för finare rum, såsom sal, förmak och salong. Till dessa rum hörde till exempel tredelade taklister och tredelade, höga socklar. Till enklare rum, typ kök, sovrum och kammare använde man snickerier med nättare mått och mindre komplicerade profiler. Vissa av listerna, t ex foder och bröstlister, brukar däremot vara desamma, oavsett om de sitter i finare eller enklare rum.
Hyvlade snickerier efter modell från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Upphyvlade efter förlaga från vårt utställningshus »Andra bygget« från 1894 i Gysinge. Genom sin enkla och rustika karaktär även användbara i andra sammanhang. Golvsockeln t ex har en form som var vanlig redan på 1700-talet. I en komplett rumsinredning ingår: Golvsockel, dörr- och fönsterfoder, fodersockel, taklist och bröstlist.
Kombination hyvlade snickerier enklare rum, sent 1800-tal
Kombination hyvlade snickerier för finare rum, sent 1800-tal
En komplett serie handhyvlade snickerier för ett rum från 1700-talet fram till 1800-talets första hälft.
Golvsockel, handhyvlad: Till ett rum från 1700-talet och fram till 1800-talets mitt hör kraftiga, breda golvsocklar. Denhär modellen är den vanligaste i hela landet med sin kraftiga s-svängda karnisprofil.
Fodersockel, handhyvlad: »Skurlapp« anpassad för våra handhyvlade dörr- och fönsterfoder.
Dörr- och fönsterfoder: Handhyvlade foder anpassade för rum från 1700-talet fram till 1800-talet.
Taklist: En vanlig modell var denna handhyvlade list som spikades på »plasken« mot takpanelen, med den profilerade delen in mot rummet, eller mot väggen med karnisprofilen vänd nedåt.
Bröstlist: En bröstpanel av trä avslutas i fönsterbänkshöjd med en bröstlist. Före 1800-talets mitt var modellerna vanligtvis bredare och flatare än vad de kom att bli efter maskinhyvlarnas intåg. Vår bröstlist är från 1700-talets andra hälft och har de typiska detaljerna, en hålkälsprofil i överkant och en karnisprofil i underkant.
Läs mer om golvsocklar mm i vår bok »Invändig renovering«. Där finns också tips om hur man gerar dem på ett enklare sätt än man gör idag.