Utvändigt och invändigt
1. Gångjärn och gångjärnsstapel. Gör att fönsterbågen kan öppnas. Många fönster var förr bara spikade och därmed inte öppningsbara. Spiken brukar vara hästskosöm, som är skonsam mot virket. Spika aldrig fast fönster med trådspik!
2. Hörnjärn. Ger stadga åt bågen. Sitter endast på öppningsbara bågar. Formerna på beslagen har varierat från tid till annan. Beslagen på bilden, med nitade gångjärn, är vanliga från och med andra hälften av 1800-talet.
För att hänga upp en fönsterbåge som är till vänster på ett fönster krävs ett vänstergångjärn samt ett högergångjärn som man vänder på samt 2 stycken gångjärnsstaplar. Om man använder sig av den gamla modellen det vill säga!
Hörnjärn och gångjärn spikades under denna tid normalt med 1” klippspik. Gångjärnen skruvades fast i hålet där den fastnitade knorren möter själva gångjärnet.
I övrigt spikades de. Före islagning av gångjärnsstapeln måste karmen förborras, annars finns risk för att den spricker. Även gångjärnsstapeln har hål för en 1” spik. Normalt utnyttjades dock inte detta eftersom det försvårar finjustering av stängningen.
Beslagen på insidan utgörs av korta och långa haspar fästade med märlor. På 1800-talet blev märlorna kortare och gick inte längre genom hela bågen, som på 1700-talet.
1. Kort hasp, så kallad stängningshasp.
2. Lång hasp kan kallas vädringshasp, eller uppställningshasp/stormhasp. Placeringen avgör vad den kallas. Ofta har bara den båge man normalt öppnade uppställningshaspar. Det fanns även uppställningshakar av trådarbete på 1800-talet och senare.
När du spikar bågarna med hästskosöm, skall spiken inte gå igenom bågarna, utan slås in i ytterhörnet på karmen och därefter böjas runt kanten på fönsterbågen
Hästskosöm, till skillnad från trådspik, trasar inte sönder virket när du drar ut den. Vid montering av hasparna bör märlorna monteras så att de lutar snett nedåt, in mot centrum av bågen. Hasparna kommer då att automatiskt falla inåt när du stänger fönstret. Monterar du dem fel kommer de i kläm. Se detaljbild till vänster. Förborra alltid, både för märlor och stjärthakar. Speciellt märlor kan annars lätt gå sin egen väg och i värsta fall spräcka både båge och glas. Slå alltid in stjärthakarna omlott genom fönstermittposten, annars spräcker du virket. Se detaljbild till höger. Om du vill justera fönstrets täthet – justera stjärthakarna med hjälp av en skiftnyckel. Använd inte hammare. Då kan du spräcka karmen. Om du vrider stjärthaken inåt med skiftnyckeln så sluter fönsterbågen till, om du bänder den utåt, släpper fönsterbågen. Det är av den här anledningen som stjärthakar sällan är spikade – just för att man skall kunna vicka dem fram och tillbaka.
Om du vill slippa krånglet (en del anser dock att det är en njutning!) med i- och urtagning av innanfönster inför -sommar och vinter, om du vill slippa jobbet med klistring med fönsterremsor, skruva innanfönsterskruv etc, kan du istället hänga bågarna på gångjärn med lös vinkelsprint (1). Bågarna på bilden ovan till höger är, som sig bör, även försedda med fällbomsbeslag (2) och bladreglar (3).
Ett gammalt fönster med sina beslag, som på bilden, är helt öppningsbart och lätt att vädra även på vintern och lätt att komma åt att putsa, oberoende av årstid. De enkla bågarna, med tunna, handblåsta glas, gör dem dessutom lätta att lyfta av och hantera. På sommaren kan du lätt plocka ur sprintarna och ta bort innanfönstren – om du vill.
Med komplettering med anslagsbräda eller anslagslist (se bild), kan innanfönstret isoleras med tätningslist. Ett sådant fönster blir väldigt effektivt ur isoleringssynpunkt . Obs! Endast -innerbågarna skall tätas, aldrig ytterbågarna.