Art.nr: 2133

Spillkum

325 SEK965 SEK

Svensktillverkad. Handdrejad och handglaserad. Terrakottalera. Höjd 8-12cm, diameter 12.5-24cm.

Finns i centrallagret
Snabbfakta

Ytterligare information

Vikt N/A
STRL

liten, mellan, stor

Färg

Grå, Vit

Vit eller grålaserad handdrejad spillkum i terrakottalera. Den perfekta vispskålen! Även fin som fruktskål. Finns i tre olika storlekar.

Beskrivning

Vit eller grålaserad handdrejad spillkum i terrakottalera. Den perfekta vispskålen! Även fin som fruktskål. Finns i tre olika storlekar.

Ytterligare information

Vikt N/A
STRL

liten, mellan, stor

Färg

Grå, Vit

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Spillkum”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också behöver

Relaterade produkter

Saltskål

210 SEK

Bägarglas Nubbglas

Dricksglasen i bägarform från 1700-talet är mycket sällsynta. Ibland ser man något exemplar på kvalitetsauktionerna i Stockholm. Några få glas finns även bevarade i svenska museisamlingar.

Glasen är till formen snarlika silverbägarna från samma tid. De har samma trumpetform, de har samma omvikta mynningskant och den tydligt markerad klacken är också snarlik silverbägarnas fot. Att bägarglasen är en vardagligare variant av silverbägarna är inte att ta miste på, även om glasbägare, liksom till exempel porslinstallrikar, redan i sig var stor lyx på 1700-talet. Det som ändå förvånar är att de finns så få bevarade bägarglas, jämfört med till exempel vinglas på fot. Kanske hänger det samman med att glasbägarna ansågs enklare än glas på fot och att de användes flitigare och därmed också oftare gick sönder.

Våra bägarglas är handblåsta och därför lika individuella som originalen. Glasmassan varierar med ojämn tjocklek, sliringar, ränder och ibland blåsor. Puntelmärket under klacken visar var glasblåsarens pipa suttit. Den omvikta mynningskanten är också en typisk 1700-talsdetalj.

Gysinges bägarglas finns i tre storlekar. Ett stort för öl eller saft. Ett i mellanstorlek för vin, vatten eller mjölk. Och ett litet nubbglas.

Alla tre glasen är lämpliga som vaser. Den första tussilagon i nubbglaset, ett fång vit- eller blåsippor i vinglaset, eller en bukett sommarblommor i ölglaset.

275 SEK

Bägarglas Öl

Dricksglasen i bägarform från 1700-talet är mycket sällsynta. Ibland ser man något exemplar på kvalitetsauktionerna i Stockholm. Några få glas finns även bevarade i svenska museisamlingar.

Glasen är till formen snarlika silverbägarna från samma tid. De har samma trumpetform, de har samma omvikta mynningskant och den tydligt markerad klacken är också snarlik silverbägarnas fot. Att bägarglasen är en vardagligare variant av silverbägarna är inte att ta miste på, även om glasbägare, liksom till exempel porslinstallrikar, redan i sig var stor lyx på 1700-talet.

Det som ändå förvånar är att de finns så få bevarade bägarglas, jämfört med till exempel vinglas på fot. Kanske hänger det samman med att glasbägarna ansågs enklare än glas på fot och att de användes flitigare och därmed också oftare gick sönder.

Våra bägarglas är handblåsta och därför lika individuella som originalen. Glasmassan varierar med ojämn tjocklek, sliringar, ränder och ibland blåsor. Puntelmärket under klacken visar var glasblåsarens pipa suttit. Den omvikta mynningskanten är också en typisk 1700-talsdetalj.

Finns i tre olika storlekar. Ett stort för öl eller saft. Ett i mellanstorlek för vin, vatten eller mjölk. Och ett litet nubbglas. Alla tre glasen är lämpliga som vaser. Den första tussilagon i nubbglaset, ett fång vit- eller blåsippor i vinglaset, eller en bukett sommarblommor i ölglaset.

455 SEK

Spolmunstycke

En Rolls-Royce för trädgården är detta strålmunstycke i gedigen mässing. Som sätts på trädgårdsslangen – passande slangklämma medföljer – och gör att man kan ställa in vattenflödet från smal stråle till vid dusch. Ljusår från dagens trädgårdsartiklar i plast.

 

515 SEK

Löpare rullgardinstyg röd

Löpare av rullgardinstyg. Grovt tyg av lin. Kypertteknik. 

Förlagan till detta rustika tyg, som vävs speciellt för Gysinge, kommer från en gård i Hälsingland och dateringen ligger på tidigt 1800-tal.Rullgardinstygerna vävs med skyttel i gammaldags vävstolar och får därför jämna, fina och starka stadskanter, som inte behöver fållas eller klippas bort.

Detta tyg är en kvalitetsvara som bara blir skönare och vackrare ju mer man använder det och tvättar det.

Finns även på metervara och som färdigsydda handukar.

570 SEK

Lejonkruka liten

Innan blomkrukstillverkningen blev industri i Sverige runt sekelskiftet 1900 fanns en mängd krukmakare som bland annat gjorde blomkrukor. Typiskt för deras handgjorda krukor är att man ser avtryck från krukmakarens händer i godset. Handdrejningen ger nämligen låga åsar på ytan som avtecknar sig både på ut- och insidan.

En handdrejad kruka är alltså inte lika stel som en maskinkruka, den är mer personlig och har mer liv och variation. En detalj som också avslöjar det riktiga hantverket är den mjuka, runda kanten upptill. Den kan förvisso också tillverkas i maskin, men blir aldrig lika mjuk och individuell som på en handdrejad kruka.

På Gysinges små lejonkrukor sitter också två lejonmaskaroner på bröstet, en vanlig dekoration i början av 1800-talet.

665 SEK

Relaterade artiklar

Linoljefärg

Gysinge Byggnadsvård

Lämna gärna en kommentar vad du tycker om vår nya webbshop