Företagsfilosofi

Den första dörröppnaren till god byggnadsvård är när man insett att gamla hus har mänskliga drag.

De till och med byggdes ju med människokroppen som måttstock: I tum, i fot, i famn …

Den andra är när man upptäcker inte bara kroppen, utan också själen i huset! 

GYSINGES IDÉ

Glödande kvällssol i gnistrande handblåst fönsterglas bildar mönster på skurgolven som när en vindbris går över vattenytan, handhyvelns spår på dörrspeglarna, värmen som dröjer sig kvar i en kakelugn och den iskalla »storfarstun« – som man helst undviker. Allt detta är tecken på att huset har själ och personlighet! När man upptäckt det känns det självklart att det måste finnas andra sätt att vårda den än det vanliga sättet med gipsskivor, roller och akrylatfärg. Precis som att alla människor inte passar i samma par glasögon eller samma skor så är hus också individuella. Själen är skälet till att lyssna på huset innan man sätter igång och renoverar. Gysinge vill hjälpa dig att hitta den!

Gysinge startade i januari 1990 som en sorts motrörelse mot nedrustningen av -Sveriges gamla bebyggelse. Vi som drog igång det hela var lika passionerade av gamla hus, som trötta på antikvarisk fundamentalism och bygghandelns torftighet. Visningshus, utställningar, rådgivning och försäljning av bra byggnadsvårdsmaterial på ett och samma ställe var vår idé. Därför kallade vi oss också för Gysinge centrum för byggnadsvård, där »centrum« stod för helheten.

BYGGNADSVÅRD - EN FOLKRÖRELSE 

Idag har byggnadsvården faktiskt blivit en folkrörelse och numera kan vi äntligen öppet tala om vår kärlek till gamla hus, utan att bli misstänkta för att vara »eljest«. Många nya entusiaster som gett sig tid att lyssna på sina hus har också själva upptäckt den där själen. Och på kuppen kanske också hittat sin egen? De två står ju i ett beroendeförhållande till varandra: Den som bor bra, mår bra! 

Att få bo vackert och sunt behöver inte heller innebära att man måste ruinera sig. Tvärtom! Det är faktiskt den svenska fattigdomen som gjort att vi har så många orörda och stämningsfulla miljöer kvar. Eller i alla fall hade. För krigen på kontinenten motsvaras i Sverige av 70- och 80-talets tilläggsisoleringsvåg med fasad- och fönsterbyten som de verkliga dödsstötarna. Vår välfärd blev bebyggelsens ofärd och sedan dess är inget sig likt längre.

LANDSBYGDSUTVECKLING

Med hjälp av Länsstyrelsens engagemang beviljades vi ett företagsstöd från Landsbygdsprogrammet, delvis finasierat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Stödet användes för att bygga Färgfabriken i våra befintliga byggnader i Gysinge och möjliggjorde för en fortsatt expansion av vår färgverksamhet samt skapade fler arbetstillfällen i orten Gysinge.

FRAMTIDEN ÄR BYGGNADSVÅRD

– Det måste ju finnas fler än vi som är intresserade av gamla hus, resonerade vi. 
På riktigt. Och det var det. Många fler. Tusentals besökare kommer till Gysinge varje år och många, många fler kommer till oss via hemsidan. Och nu, 30 år senare, börjar själen verkligen bli synlig runtom i Sverige och ordet Byggnadsvård har blivit ett vida känt begrepp. Äntligen!

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera