Täta dina fönster

Täta dina fönster

Se till att kylan stannar ute

När ljusen i fönstret nästan blåser ut då vet man att det är dags att täta sina fönster. Har man gamla fönster med innanfönster kan man klistra över springor med fönsterremsor av papper, bra ur tätningssynpunkt men lite bökigt ur arbetssynpunkt. Ett lättare alternativ är att förbättra tätningen med tätningslister av ull. Täta större springor i fönsterkarmar görs bäst med lindrev.

Hur får jag bort kondens på fönstren?

Kondens uppkommer när varm luft möter kall – samma fenomen som uppstår på glasögon om vintern när man kommer in från kylan. Om innanfönstren är täckmålade, välkittade och bra tätade bör inte den varma inneluften kunna tränga ut till ytterbågarna. Men om det ändå skulle hända måste den varma inomhusluften kunna ta sig vidare ut genom ytterbågarna, annars bildas kondens.

Det måste alltså finnas någon sorts öppning runt ytterbågen. Oftast räcker det med en naturlig springa eller en naturlig otäthet mellan båge och karm för att luften ska kunna ta sig ut. 

Ett vanligt problem kan också vara att ytterbågarna är fastmålade och därför har blivit för täta. I så fall kan man pröva att ta ut fönsterbågarna och skrapa eller hyvla bort all färg på kanterna eftersom den annars täpper igen springorna. Riktigt gamla fönster brukar till och med vara omålade på kanterna av just den här anledningen. Och som sagt - se till att innerbågarna inte läcker.

Tätningslist av ull

Gysinges egen tätningslist har ingen syntetinblandning, utan är helt av ull. Ull är, till skillnad från andra textilfibrer, ett elastiskt material som sväller upp i stora springor och krymper ihop där det är ont om plats. Därtill stöter ull bort fukt, medan till exempel lin och bomull drar åt sig väta. Ull är därför det idealiska materialet för tätningslister.

Svensktillverkad för Gysinge. Tätar mot drag och damm, men låter ändå huset andas. Två tjocklekar, 5 mm (för fönster) och 8 mm (för dörrar och kraftigare springor).

Spikas lämpligen fast med nubb i fönsterkarmen, men kan även häftas fast med häftpistol. Listen är återanvändningsbar och kan plockas bort vid ommålning och sättas tillbaka efteråt igen.

PRODUKTER I ARTIKELN

Lindrev, otjärat
Lindrev, otjärat 965 kr
Fönsterremsor
Fönsterremsor 45 kr
Nubb till tätningslist i ull
Nubb till tätningslist i ull 69 kr
Tätningslist, ullsnöre
Tätningslist, ullsnöre Från 17 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
Våra butiker
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera