Täta dina fönster

Täta dina fönster

Se till att kylan stannar ute

När ljusen i fönstret nästan blåser ut då vet man att det är dags att täta sina fönster. Har man gamla fönster med innanfönster kan man klistra över springor med fönsterremsor av papper, bra ur tätningssynpunkt men lite bökigt ur arbetssynpunkt. Ett lättare alternativ är att förbättra tätningen med tätningslister av ull. Det är endast den inre bågen som ska tätas, aldrig den yttre. För att täta större springor mellan fönsterkarm och vägg görs det bäst med lindrev.

Tätningslist av ull

Gysinges egen tätningslist har ingen syntetinblandning, utan är helt av ull. Ull är, till skillnad från andra textilfibrer, ett elastiskt material som sväller upp i stora springor och krymper ihop där det är ont om plats. Den tätar mot drag och damm, men låter ändå huset andas. Därtill stöter ull bort fukt, medan till exempel lin och bomull drar åt sig väta. Ull är därför det idealiska materialet för tätningslister.

Vår tätningslist är svensktillverkad för Gysinge och finns i två tjocklekar, 5 mm (för fönster) och 8 mm (för dörrar och kraftigare springor). Listen är återanvändningsbar och kan plockas bort vid ommålning och sättas tillbaka efteråt igen.

Spikas lämpligen fast med nubb i fönsterkarmen, men kan även häftas fast med häftpistol. För att kunna montera tätningslisten kan fönstret i vissa fall behöva kompletteras med anslagsbräda eller anslagslist (se prickad markering på högra bilden ovan) 

Fönsterremsor

Att täta sina fönster med fönsterremsor är billigt, enkelt och effektivt ur tätningssynpunkt. Fönsterremsorna klistras över gliporna mellan fönsterbåge och karm och är lätta att ta bort när våren står för dörren. I de fall ett fönster ska vara öppningsbart för att exempelvis kunna vädra rekommenderas att i stället använda tätningslist i ull.

Så här gör du:

  1. Stäng eller skruva igen innanfönstren så bågarna inte står och sviktar.
  2. Klipp eller riv av remsor från rullen i längder motsvarande fönstrets längd och bredd.
  3. Lägg ner den första remsan i vattnet. Låt ligga några sekunder upp till någon minut.
  4. Ta upp remsan och dra av överflödigt vatten mellan fingrarna.
  5. Placera remsan över glipan mellan fönsterbåge och karm, tryck till lätt och rätta till med en mjuk svamp eller wettextrasa.
  6. Återupprepa för samtliga glipor. Låt torka och fönstret är tätt.

Tips! För att slippa klisterrester när fönsterremsorna ska avlägsnas rekommenderas att först fukta remsorna rikligt med vatten med hjälp av en trasa eller svamp. Vänta någon minut upp till en kvart och dra sedan bort remsan. 

Hur får jag bort kondens på fönstren?

Kondens uppkommer när varm luft möter kall – samma fenomen som uppstår på glasögon om vintern när man kommer in från kylan. Om innanfönstren är täckmålade, välkittade och bra tätade bör inte den varma inneluften kunna tränga ut till ytterbågarna. Men om det ändå skulle hända måste den varma inomhusluften kunna ta sig vidare ut genom ytterbågarna, annars bildas kondens.

Det måste alltså finnas någon sorts öppning runt ytterbågen. Oftast räcker det med en naturlig springa eller en naturlig otäthet mellan båge och karm för att luften ska kunna ta sig ut. 

Ett vanligt problem kan också vara att ytterbågarna är fastmålade och därför har blivit för täta. I så fall kan man pröva att ta ut fönsterbågarna och skrapa eller hyvla bort all färg på kanterna eftersom den annars täpper igen springorna. Riktigt gamla fönster brukar till och med vara omålade på kanterna av just den här anledningen. Och som sagt - se till att innerbågarna inte läcker och att ytterbågarna inte är för täta.

PRODUKTER I ARTIKELN

Drevjärn, 40 mm
Drevjärn, 40 mm 465 kr
Bladregel, 1800-talstyp
Bladregel, 1800-talstyp 145 kr
Gångjärn rak sprint, komplett
Gångjärn rak sprint, komplett 59 kr
Gångjärn vinkelsprint, komplett
Gångjärn vinkelsprint, komplett 30 kr
Fällbomsbeslag, 1900-talstyp
Fällbomsbeslag, 1900-talstyp 169 kr
Lindrev, otjärat
Lindrev, otjärat 1 095 kr
Fönsterremsor
Fönsterremsor 50 kr
Fönstervadd
Fönstervadd 85 kr
Tätningslist, ullsnöre
Tätningslist, ullsnöre Från 18 kr
Nubb till tätningslist i ull
Nubb till tätningslist i ull 79 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera