Limfärg

Limfärg

Gör det själv

Limfärg är annorlunda att måla med än andra färger, men följer man beskrivningarna i denna artikel är det inte lika svårt att klara av uppgiften. Limfärg är en färskvara och en färg man blandar själv. Den är blaskig och tunn i konsistensen, ungefär som lättmjölk, och kräver därför en tjock limfärgspensel för att den inte skall stänka för mycket. Limfärg målas flödigt vått i vått och blir täckande först när den torkat. Limfärg fäster också på nästan alla sugande underlag. I Gysinge har vi målat på gamla tapeter, på plastfärgsmålade väggar, på puts, på trä och på papp. Överallt med mycket gott resultat.

Traditionell limfärg är gjord på enbart krita, lim och vatten. Inget annat. Håll dig till det traditionella receptet så fungerar den här arbetsbeskrivningen utan problem. Vill du däremot bara ha en yta som ser ut som limfärg, men ändå skall tåla fukt och vara avtorkningsbar – måla då istället med matt linoljefärg

Måla med limfärg

Limfärg går bra att måla på till exempel trä, puts eller papp. Färgen går lika bra på nya material, som på gamla, som gjorts rena. Är grunden av extremt sugande material kan det vara bra att förgrunda med limvatten (se recept längre ner på sidan). Måla däremot aldrig på gammal, tjock limfärgsyta. Då finns det nämligen risk att färgen spjälkar och faller ner. Den gamla limfärgen behöver i dessa fall tvättas bort, vilket du kan läsa om i artikeln Gammal limfärg. På gammal, tunn limfärg går det däremot ofta bra att stryka ett lager till om man arbetar snabbt och flyhänt. 

Borsta i så fall först ren ytan från smuts och löst pigment. Spärrgrunda med mager linoljefärg (70 procent vit linoljefärg, 30 procent balsamterpentin, eller Gysinges grundfärg för utomhusbruk direkt ur burken). Även ny takpapp bör spärrgrundas först. Vår spännpapp har en brun sida och en vit sida. Den vita sidan är grundad med en diffusionsöppen vit kritfärg och används utåt. På så sätt sparar man in på en strykning färg, när man till exempel använder den som takpapp.

Eftersom vår papp är förgrundad räcker det alltså med en omgång grundfärg och en omgång limfärg sedan för att få ett vitt traditionellt limfärgstak i papp.

Spärrgrundningen gör att pappen inte drar åt sig vattnet från limfärgen och därmed håller pappen spänsten bättre. En spärrgrund underlättar också framtida färgborttagning och ommålning. 

Fläckar från vattenskador, rost och fett måste alltid spärrgrundas före målning annars går fläckarna igenom den nya färgen. Dessutom bör kvistar i nytt trä schellackeras före spärrgrundningen. 

Recept 10 L vit limfärg

  • 10 kg krita
  • 5 liter vatten
  • 2 hg benlim + lite vatten till blötläggningen

Grundreceptet ger färg till en strykning av mellan 20 och 50 kvm, beroende på hur mycket underlaget Recept på limfärg i andra kulörer än vitt finns längre ner på sidan. 

Så här gör du

  • Fyll ett stort kärl, minst 15 liter, med 5 liter kallt vatten.
  • Töm försiktigt ner kritan. Låt stå över natten till dess att kritan sjunkit ner under vattenytan (den kan bilda en topp av krita ovanför vattenytan till en början) och en gröt har bildats. Obs! Får ej omröras förrän dagen efter, annars blir det klumpar i färgen. 
  • Blötlägg samtidigt limmet i ett rostfritt kärl. Vattnet ska nätt och jämnt täcka limmjölet. Låt även detta stå till dagen efter. Värm då limlösningen försiktigt i vattenbad så att den blir lättflytande.
  • Blanda noga samman den varma limlösningen med den slammade kritan. Använd gärna vår färgblandare på borrmaskin för att vispa ihop färgen, annars blir det lätt klumpar i färgen.

Målningens gång

  • Stäng av värmen i det rum du skall måla. Vädra inte under tiden du jobbar. Rummet skall vara svalt och fuktigt, annars torkar färgen för fort. Höst, vinter och vår är bra säsong för limfärgsmålning. På sommaren torkar däremot färgen oftast för snabbt. 
  • Färgen skall hålla rumstemperatur. Ställ därför burken i vattenbad i diskhon eller badkaret. Rör om väl från botten. Obs! Färgen skall vara tunn och blaskig, ungefär som mjölk. Är den inte det - späd den med vatten! Kall, tjock limfärg kan däremot passa bra till att spackla igen sprickor och smärre hål med innan du börjar måla.
  • Stryk ut färgen flödigt med en limfärgspensel. En bra limfärgspensel är tjock och tar mycket färg, den kallas målningsborste i Gysinges sortiment. Om man har stora ytor att måla arbetar man helst två tillsammans. Då kan man också rolla på färgen. Först går den ene med roller, sedan kommer den andre efter och stryker ut färgen med en målningsborste. På så sätt undviker man ett tråkigt rollat utseende, men får ändå arbetet gjort snabbt och effektivt. Limfärgen täcker och får sin rätta kulör först då den torkat. Arbeta snabbt och välplanerat om ytorna är stora. Färgen skall målas vått-i-vått och kanterna får inte torka, för då kommer överlappningarna att synas i det färdiga resultatet.

Limfärg i andra kulörer än vitt

Limfärg tillagad enligt grundreceptet ger en kritvit färg. Vill man ha limfärgen i andra kulörer finns det två vägar att gå. Till ljusa kulörer slammas lite torrt brytpigment i vatten och tillsätts i den vita, färdiga färgen. För riktigt mörka kulörer ersätter man däremot kritan med mörka pigment. Vill man ha mörk limfärg kan man alltså inte utgå från vit limfärg.

Tänk på att limfärg ljusnar mycket då den torkar. Måla därför alltid upp prov på t ex en bit papper som du värmer över spisen, eller med en hårtork om du vill se den färdiga kulören redan innan. Och gör alltid i ordning ordentligt mycket färg. Det kan vara svårt att tillreda samma nyans igen om färgen skulle ta slut.

Ljusa kulörer

  • Här utgår man alltså från vit limfärg.
  • Ta undan en eller ett par deciliter vit limfärg i en burk. Rör ner de önskade brytpigmenten först i lite vatten, och därefter i lite vit färdig limfärg. Rör tills det bildas en slät pasta. Den får inte vara kornig, för då blir den färdiga färgen stripig.
  • Vissa pigment så som kimrök, kan vara svåra att lösa i vatten. Rör i så fall först ut pigmentet i rödsprit, så släpper ytspänningen.
  • Klicka sedan ner pastan i den stora burken, ungefär som när man reder en sås.
  • Rör om med färgblandaren.
  • Gör färgprov tills du är nöjd med kulörstyrkan. Färgen är sedan klar att måla med.

Recept

Här följer proportionerna på några ljusa standardkulörer från 1700- och 1800-talen som du kan se hos oss i Gysinge.

  • Gul limfärg: En mild, varmgul kulör. Finns bland annat uppmålad i mellankammaren i Nästgårds. 4 hg guldockra pigment i 10 l vit limfärg.
  • Rosa limfärg: En mjukt rosa kulör får du med 4 hg bränd terra i 10 l vit limfärg. 
  • Grå limfärg: En neutralt mellanljus blågrå limfärg får du genom att blanda i 1,6 hg kimrökssvart pigment i 10 l vit limfärg. Obs! Vät pigmentet i rödsprit först 
  • Blågrön limfärg: En kulör mitt emellan grönt och blått som finns uppmålad på väggarna i nedre salen i Nästgårds. 2 hg ultramarinblått och 2 hg kromoxidgrönt i 10 l vit limfärg.
  • Brun limfärg: Milt nougatbrun limfärg som finns som prov i mellankammaren i Nästgårds. 6 hg brun umbra pigment i 10 l vit limfärg.

Mörka kulörer

Tillred limfärgen enligt grundreceptet, men ersätt kritan med annat pigment. Svårigheten kan vara att hitta rätta proportioner mellan pigment och vatten. Olika pigment kräver nämligen olika mängd vatten. När färgen har samma konsistens som mjölk är den bra. Prova dig fram! För att tillreda exempelvis en starkt ultramarin kulör åtgår endast ca 4 kg pigment till 5 liter vatten. 

Att förvara limfärg

Limfärg är en färskvara, lika känslig som många livsmedel. Förvara därför burken svalt, gärna i kylskåp. Se till att måla upp färgen inom någon vecka, eller släng den! När färgen luktar ruttet är den oanvändbar. Då kan ingenting göras för att rädda den.

Limvatten av benlim och dess användningsområden

  • Förtunna limfärg om man vill ha färgen mindre täckande.
  • Grundning av starkt sugande underlag såsom exempelvis grålumppapp, juteväv, puts och treetexskivor inför målning med limfärg eller linoljefärg inomhus.
  •  Bindemedel i kliningslera

Recept

  • 200 g benlim + 10 liter hett vatten.
  • Rör ner benlimmet i det heta vattnet i ett rymligt kärl. 
  • Låt stå över natten så att limmet smälter ordentligt. Rör gärna om då och då.

Limvatten av tapetklister

Om man väl är i färd med att exempelvis tapetsera med grålumppapp och får tapetklister över kan man använda detta till att göra ett bra limvatten. Blanda då ca 0,5 liter tapetklister med 4,5 liter vatten. Rör om väl och limvattnet är genast färdigt att använda.

PRODUKTER I ARTIKELN

Benlim 0.5 kg
Benlim 0.5 kg 285 kr
Matt linoljefärg Vit
Matt linoljefärg Vit Från 139 kr
Krita
Krita Från 95 kr
Utomhusgrundfärg
Utomhusgrundfärg Från 435 kr
Tapetklister 200 g, stärkelsebaserat
Tapetklister 200 g, stärkelsebaserat 125 kr
Sandpapper, 180 korn
Sandpapper, 180 korn 15 kr
Rörsticka
Rörsticka 10 kr
Målningsborste
Målningsborste 245 kr
Grålumppapp
Grålumppapp 235 kr
Spännpapp, rulle 28 m
Spännpapp, rulle 28 m 635 kr
Schellack 0.5 L
Schellack 0.5 L 229 kr
Färgblandare
Färgblandare 175 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera