Fönster

Fönster

Fönstren är husets ögon

Fönstren är husets ögon

I fönstren avspeglas husets personlighet. Är det en åldring, fortfarande full av liv och med glimten i ögat? Eller en ansiktslyft pensionär med blick av emalj?

Livet i fönstren har att göra med fönsterglasen. De gnistrande, handblåsta tunna, med skiftningar och ojämnheter, som gör att en solnedgång över en gammal gård kan stanna kvar på näthinnan för resten av livet. 

Tänk att alla fönsterrutor i Sverige blåstes för hand ända fram till 1930-talet! Och att de skickliga glasblåsarna mot slutet av epoken kunde göra rutor på ända upp till ett par kvadratmeter utan att det skiljde mer än en millimeter i tjocklek från det ena hörnet till det andra! Sådant glas har vi de senaste 50 åren rivit ut och slängt på soptippen.

Men tro inte att vår usla behandling av gamla fönster bara är historia. Vandaliseringen fortsätter. Det byts fortfarande ut gamla fönster i tron om att nya skulle vara bättre. Teoretiskt stämmer det. Men i praktiken visar det sig att de teo-retiska fönstren inte håller längre än 20 år! Och vad har man då sparat?! I vanlig ordning är övertro på teori och brist på bondförnuft de största hindren för ett bra val. Det kanske vi i Gysinge inte kan göra så mycket åt, men däremot kan vi punktera alla fördomar om gamla fönster och fönsterglas. 

Vet du att det fortfarande finns folk som tror att det är svårare att skära handblåst fönsterglas än maskintillverkat? Som inte har förstått att det beror på vilket redskap man har i handen. Och vet du att det finns byggare som än idag går och tror att gammalt fönsterglas sjunker i bågarna så att det på sikt bildas springor och drag?!

Letar du bara efter handblåst fönsterglas, det där som håller kvar en viss solnedgång på näthinnan hela livet–då är Gysinge det glasklara målet. Hör dig för om våra priser i begagnatlagret! Och säg till innan du kommer för att handla så vi kan plocka fram rätt storlek till dig. Från 2004 finns det även nytillverkat handblåst glas i Gysinge! Från 1700-tals till 1900-tals. 

Gamla fönster är bättre än nya!

I alla år har man klassat ner gamla fönster. Att byta till nya har varit självklart vid snart sagt varje renovering. En nationalskatt av fantastiskt snickeri, handblåst glas, och högklassigt virke – för att inte tala om de skönhetsmässiga kvaliteterna – har körts på soptippen. Inga hus har skonats, inte ens byggnadsminnen och kyrkor. Även i våra världsarvsmiljöer, som borde vara det yppersta vi har av svensk byggnadskonst, sitter det hundratals och åter hundratals kopplade fönster med dött maskinglas och tråkig standardspröjs.

För den som eventuellt tvivlat på de nya fönstrens förträfflighet har tillverkarna genom tester i laboratorier kunnat bevisa hur otroligt bra energivärden de har. Att träet sedan inte håller mer än 15-20 år innan rutorna ramlat ur bågarna, är en annan sak. Att gamla fönster är värdelösa, fick vi lära oss redan under energisparhysterins guldålder på 70-talet. Så där behövdes det inga tester! Vem skulle förresten ha något ekonomiskt intresse av att bekosta tester av befintliga fönster? Nu är det i alla fall gjort! Lunds Tekniska Högskola har testat både nya och gamla fönster ur energisynpunkt. Enkelglasfönster från 1880-talet, fönster med kopplade rutor från 1930-talet och treglasfönster från 1982 med sk förseglade rutor har jämförts. 

Resultat:

Efter renoveringen av de gamla fönstren visar det sig att de snart 120-åriga fönstren har de lägsta värmeförlusterna, faktiskt betydligt lägre än treglasfönstret från 1980-talet! Tester pågår på andra håll även på fönster ur bullerskyddssynpunkt. Även mot buller visar sig de gamla fönstren med innanfönster, vara
klart överlägsna de moderna med sina tunga specialglas och tekniska speciallösningar.

Tre fördomar om gammalt fönsterglas

1. En vanlig fördom om gammalt fönsterglas är att man inte kan skära det utan att det spricker. Fel! Med vår glasskärare med olja, kan vilken normalhändig person som helst skära både blåsigt och ojämnt gammalt fönsterglas utan att det spricker.

2. En annan fördom är att gammalt fönsterglas fortfarande är flytande och att det därför så småningom uppkommer glipor mellan fönsterbåge och glas. Sant! Men när den miljonen år har gått är det förmodligen ändå dags att totalrenovera fönstren.

3. En tredje fördom är att gammalt fönsterglas är dyrare än motsvarande nytillverkat. Fel! Den äkta varan betingar, som nästan alltid, en bråkdel av kopians pris.

PRODUKTER I ARTIKELN

Fönsterglas 1700-tal, grönt
Fönsterglas 1700-tal, grönt 4 795 kr
Glasskärare med oljebehållare
Glasskärare med oljebehållare 575 kr
Glasskärarolja, 75 ml
Glasskärarolja, 75 ml 65 kr

VARUKORG

Totalt: 0 kr

Till kassan

DINA PRODUKTER

Stäng
Hem
BUTIKER
Om oss
Kundtjänst och köpvillkor
Registera